Turgut Özal İş Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele, AK Parti İl Başkanı Rumi Bekiroğlu, AK Parti Çorum Milletvekili Adayı Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Kadın Kolları Başkanı Melek Pehlivan, Gençlik Kolları Başkanı Ünal Yıldırım, bazı ilçe belediye başkanları ve partililer katıldı. Siyaset Bilimci Hüseyin Turgut ile Televizyon Programcısı Kenan Yasan’ın konuşmacı olarak katıldığı panel, AK Parti İl Başkanı Rumi Bekiroğlu’nun açılış konuşması ile başladı.
Anayasanın yeni Türkiye’ye uymadığını belirten Bekiroğlu; Başkanlık Sistemi ve yeni Anayasa’nın hayata geçirilmesi demek, halkın kendi iradesiyle yöneticisini seçmesi veya o parlamentonun seçilmesi anlamı taşıyor. Başkanlık sisteminin ülkemizde oluşturulması için ilimizde 4 ve ülkemizde 400 milletvekili hedefine ulaşacağız. Başkanlık sistemi bizim ülkemize özgürlük getirecektir. Bir söz vardır "Herkes Özgür Olmadıkça Kimse Özgür Değildir." Bu sözü gerçek kılacak ve gerçekleştirecek olan AK Parti'dir AK Kadrolardır. Bu kadrolar öyle kadrolardır ki Yeni Türkiye'nin tesisi için kadını ile gençliği ile ev ev dolaşacak durmadan koşacaktır. ”dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ İMPARATORLUK DEĞİL
AK Parti Milletvekili Adayı Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt ise, “Başkanlık Sistemi, bazı kesimlerin dediği gibi imparatorluk değil, olmazsa olmazımız, Cumhuriyetimizin, demokrasimizin bir parçasıdır.” diye konuştu.

TAYYİP ERDOĞAN’IN SAYESİNDE…
Siyaset Bilimci Hüseyin Turgut, “Bizim yürek coğrafyamıza kimse sınır çizemez. 13.5 yıldır inanılmaz reformlar yaptık. Cumhurbaşkanımız, AK Parti Onursal Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan bu ülkeyi çevresinde lider konumuna getirdi. Siyasette 3 tip insan olmazsa, siyasi organizasyonunuzu tamamlayamazsınız. Bunlardan birincisi emek veren insanlar. İkincisi malıyla finans eden insanlar. Üçüncüsü emeği ve finansı doğru şekilde yöneten insanlar. Bunların hiç birisi birbirinden önemli değildir. Tek vücut olduklarında başarı sağlanır.” ifadelerini kullandı.

BAŞKANLIK SİSTEMİ BÖLÜNME DEĞİLDİR’
Başkanlık ve yarı başkanlık sistemlerinin avantaj ve dezavantajlarının olduğunu belirten Hüseyin Turgut, “Başkanlık sistemi Türkiye’nin bölünmesi değildir. 55-60 yıldan bu yana her dönemde başkanlık sistemi tartışılmıştır. Demirel döneminde, Turgut Özal döneminde de başkanlık sistemi tartışılmıştır. Bugün başkanlık sistemine şiddetle karşı çıkan MHP Genel Başkanı Bahçeli, merhum Alpaslan Türkeş’in başkanlık sistemi açıklamalarını unutmuş ve merhum Türkeş’in sözleri ile çelişmektedir. İktidar derdi olmayan partiler başkanlık sistemini istemez. Başkanlık sistemi rejim değişikliği veya Türkiye’nin bölünmesi değildir. Eğer öyle olsaydı bugün HDP ‘Ne pahasına olursa olsun Tayyip Erdoğan’ı başkan yaptırmayacağız.’ demezdi. Başkanlık sistemi ile bugün ki çatışmalar sona erecek. İlk defa yüzde 52 oyla cumhur kendi reisini seçmiştir. Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesi ile parlamenter sistemde fiilen adı konuşulmamış yarı başkanlık sistemi uygulanmaya başlanmıştır. Yürütmenin başında olan Başbakan Davutoğlu ile aynı siyasi gelenekten gelmelerine rağmen, siyasetin gereği bazen çatışmalar olmaktadır. Başkanlık sistemi ile bu da ortadan kalkacak, bu gün siyasi partilerin karşı çıktığı baraj sorunu da olmayacak. Asla ve asla bölünme, eyalet sistemi, Güney Doğu’yu anavatandan ayırmak değildir. AK Partinin kırmızı çizgisi bellidir. ‘Tek bayrak, tek devlet, tek vatan, tek millet’ bizim kırmızı çizgimizdir. Güçlü yürütmenin olduğu yerlerde oligarşik yapılanmalar olamaz. Başkanlık sistemi modelinde Türkiye 550 seçim bölgesine ayrılıyor. Başkanlık sistemi yürütmenin yasama erkinden ayrılıp, daha güçlü daha hızlı, daha etkili hükümet edebilme adına tek elde toplandığı bir modeldir.” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim