Parti binasında yapılan basın açıklamasında konuşan CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, bugün yapılacak olan mitingin büyük önem taşıdığını belirterek, CHP Edirne milletvekili Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu’nun tüm şeker fabrikalarını ziyaret ettiğini, sorunları araştırıp paylaşımlar yaptığını belirterek, bu ziyaretlerin sonucunun Çorum’da gerçekleştirilecek olan mitingde açıklanacağını ifade etti.

Her siyasi partinin şeker fabrikalarına katkısının bulunduğunu, kiminin temel attığını, kiminin ise açtığını belirten Köse, bu durumun şeker fabrikalarının ne kadar milli ve önemli olduğunun göstergesi olduğunu dile getirdi. Tüm partilerin şeker fabrikalarında emeği bulunurken AK Parti’nin bu fabrikaları satmak istediğini anlatan Köse, “Allah’ın da bu kadar insanın ekmek kapısı olan Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesine imkan vermeyeceğine inanıyorum” dedi. Şeker vatandır satılamaz mitingine Tüm Çorumluları davet ettiklerini söyleyen CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, mitingin Saat Kulesi yanında yapılacağını belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili ve Çorum sorumlusu Erdin Bircan da konuşmasında şeker fabrikalarının satılma kararının yanlış olduğunu belirtti. “AKP sağlığımızla oynamak istiyor” diyen Bircan şeker fabrikalarının satılmasının pancar şekerini yok edeceğini vurguladı. Bircan, AK Partinin dev şirketlerle anlaşarak, ülkeyi kanserojen nişasta bazlı şekerin ana vatanı yapmak için and içtiğini, şeker fabrikaları satılırsa pancar üreten çiftçi, nakliyeci, fabrikadaki işçi kaybedeceğini ve tüm toplumun sağlığının yok edileceğini ve sadece dev şirketlerin kazanacağını vurguladı.

Bircan, Cumartesi günü Çorum Merkez Saat Kulesi Meydanında saat 11.00’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun büyük şeker mitingine tüm yurttaşları davet ederek, “Parti olarak tüm şeker fabrikalarına gittik. Buralarda halkımızla AKP’nin şeker fabrika satışı kararının yanlışlığını anlattık. Cumartesi günü de Çorum’da halkımızla şeker vatandır, vatan satılamaz diyeceğiz” dedi.

“ŞEKER FABRİKALARI ZARAR ETMİYOR, ETTİRİLİYOR”

CHP Edirne Milletvekili Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu da konuşmasında şeker fabrikalarının zarar ettiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, fabrikaların bilerek zarar ettirildiğini vurguladı. Bilinçli olarak birkaç fabrikanın çalıştırılmadığını bunun giderlerinin de eklenmesi ile şeker fabrikalarının zarar ettiği şeklinde iddialarda bulunulduğunu anlatan Gaytancıoğlu, bu fabrikaların tekrar üretime başlaması ve fabrikaların modernizasyonu sayesinde şekerin çok daha ucuza maledilebileceğini vurguladı.

Cumhuriyetin temellerinin şeker fabrikaları ile atıldığını belirten Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu, bir taraftan bu fabrikalarda üretim yapılırken, bir taraftan da geçmişte kültür ve sanat etkinlikleri düzenlendiğini ifade etti. Bazı fabrikaların tank yapabilecek güçte bulunduğunu ve bu fabrikaların özelleştirilmemesinin önemli olduğunu belirten Gaytancıoğlu, “Tüm hükümetler Şeker Fabrikası kurarken Recep Tayyip Erdoğan kurmayıp satmaya çalışıyor. AK Partinin sözüne güvenilmez. İktidar partisinin etkisinde kaldığı bir lobi var bu da NBŞ lobisidir. Şeker pancarı ve şeker kamışından üretilen şeker sağlıklıdır ama mısırdan katkılar yaparak elde edilen zararlıdır. Denetim olmadığı için ülkede ne kadar NBŞ kullanıldığı belli değil. Türkiye’de şeker kilosu 3.5 liraya üretiliyor. Bu Almanya ve Amerika’dan çok daha aşağıda bir rakamdır. Şeker Fabrikalarının özelleştirilmek istenmesine karşı büyük bir tepki var. Şu ana kadar 2 milyon imza toplantı. Ekonomiye katkı sağlayan ve oksijen üreten Şeker Pancarına ve şekere sahip çıkmamız gerekiyor” dedi. (Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim