AK Parti İl Başkanı Av.Rumi Bekiroğlu, Merkez İlçe Başkanı Yaşar Anaç, Gençlik Kolları Başkanı Ünal Yıldırım, il ve merkez ilçe yöneticilerinin yanı sıra partililer katıldığı programda İl Göçmen İdaresi Müdürü Nedim Kaya ve Uzman Yardımcısı Yusuf Çakar birer sunum yaptı.
AK Parti İl Başkanı Av.Rumi Bekiroğlu, mültecilerin çeşitli sebeplerden dolayı ülkelerinden koparak Türkiye’ye geldiklerini belirterek, Çorum’da yaşayan mültecilerin çok mağdur ve içler acısı bir şekilde yaşamlarını idame etmeye çalıştıkları sürdürmeye çalıştıklarını söyledi.
Müslüman Müslüman’ın kardeşi olduğunu dile getiren Bekiroğlu, “Bizimde bu Müslüman kardeşlerimize sahip çıkmak en önemli görevlerimizden ve vazifelerimizden biri olduğuna inanıyorum. Mültecilerin maaş aldıklarına dair çıkan dedikodular asılsız. Ülkemizde işsiz olan insanların bizlere iş yerlerinizde mültecileri çalıştırıyorsunuz diye ithamlarda bulunuyorlar. Bunların gerçeklerle ilgisi yoktur. Mülteciler için çok suç işliyorlar gibi ithamlarda var. Mülteciler suça karışıyorlar, asayişi bozuyorlar gibi suçlamalarında gerçekle alakası yok” dedi
Çorum halkının misafirperver olduğunu dile getiren Bekiroğlu, “Her hangi bir nedenle vatanlarından, topraklarından, çocuklarından, anne ve babasından uzaklaşarak buralara sığınmış insanlarla birlikte yaşıyoruz. Hiç kimse vatan toprağını terk etmek istemez. Sonuç olarak bizler Müslüman kardeşlerimize evimizi ve vatanımızı açtık. Bir taş sıcak çorba ikram edebilirsek ve Türkiye’de bulundukları sürede hoş bir şekilde ağırlayabilirsek ne mutlu bize” şeklinde konuştu.

ÇORUM HALKI MÜLTECİLERE SAHİP ÇIKTI
İl Göçmen İdaresi Müdürü Nedim Kaya, Çorum halkının ensar ve muhacir ilişkisi kapsamında kentte yaşayan mültecilere sahip çıktığını söyledi.
Çorum’da yaklaşık 4 bin mültecinin bulunduğunu açıklayan Kaya, bunların bin tanesinin Suriye uyruklu olduğunu bildirdi. Kamuoyunda mültecilerin sürekli olay çıkardıkları konusunda yanlış bir algı oluşturulduğuna dikkat çeken Kaya, mültecilerin karıştığı asayiş olaylarının sayısının 20’yi geçmediğini, bu olayların çoğunun kendi aralarında yaşanan olaylar olduğunun altını çizdi.
İşverenlerin ucuza çalıştıkları için mültecileri çalıştırdığına dair ortaya atılan söylemlerinde asılsız olduğuna dikkat çeken Kaya, çalışan mülteci sayısının çok az olduğunu ifade etti.
Mültecilere herhangi bir maaş verilmediğini de anlatan Kaya, “Sadece çok muhtaç ailelere Valilik Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından aylık 100- 120 milyon civarında bir miktar ödeniyor. Mültecilerin hepsi sağlık Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden faydalanıyorlar. Ailelere ilaç, kömür, gıda maddeleri gibi yardımlarda bulunuyoruz. Mülteciler için dışarıdan yardım gelmiyor, sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin imkânları ile barındırıyoruz. Arapça konuştukları için bütün sığınmacı ve mültecilerin Suriyeli sanılıyor. Ülkemizdeki Iraklı mültecilerin durumları Suriyeli mültecilerden daha iyi durumda, Çünkü onların ülkelerinde akrabaları ve işyerleri var oralardan yardım geliyor” şeklinde konuştu.
Çorum’da 600 civarında mülteci çocuğunun okula gittiğini belirten Kaya, okula giden çocuklardan çoğunluğunun ise Arapçadan dolayı İmam Hatip okullarını tercih ettiğini sözlerine ekledi.


Editör: TE Bilisim