SP İl Başkanlığı’nda her hafta basın toplantıları düzenleyerek gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan İl Başkanı Cıdık, bu karardan vazgeçilmemesi halinde tütün gibi şeker sektörünün de bitirileceğini açıkladı.

Faruk Cıdık, haftalık değerlendirme toplantısında iç ve dış politikada yaşanan gelişmelere değinerek ülkenin her geçen gün hem maddi hem de manevi alanda geriye gittiğini vurguladı. Cıdık, “Mirasyedi evlat gibi Milli Görüş’ün Erbakan Hocamızın yaptığı fabrikaları teker teker satışa çıkarıyorlar” diye konuştu.

Türkiye’de adalet, dış politika, eğitim ve ekonominin yaralı olduğu bir ortamda hükümetin yangından mal kaçırır gibi elde kalan son fabrikaları da satışa çıkardığını dile getiren ve Şeker Fabrikaları’nın milli mesele olduğunu söyleyen Cıdık, “Hükümet, 14 tane stratejik fabrikayı satışa çıkardı. Özelleştirme adı altında yapılacak satışla birlikte Anadolu’daki bütün verimli şeker fabrikaları satılmış olacak. Bu büyük satış sonrasında Anadolu topraklarında şeker pancarı üretimi büyük bir tehlikeye girecek. Zaten önlenemeyen göç, bu fabrikaların satışıyla birlikte daha da artacak. Peki bunlar daha fazla şeker üretilsin diye mi satılıyor? Hayır. Bunların özelleştirilmesinin tek bir sebebi rant. Hükümet bu konuda kararlı ise pancar birlikleri ve Pankobirlik ile bir araya gelmesi lazım. Türkiye’de pancar üretimi ile geçinen 110 bin aile var. Nakliyeci, çapacı, mevsimlik işçisi, küspecisi, gübrecisi, hayvancısı ve fabrika çalışanını da kattığınızda doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 10 milyon kişiyi ilgilendiren bir sektör. Pancar ve tütün bir sanayi ürünüdür. Tütünü bitirdiler şimdi hedef pancar. Et Balık Kurumu’nu kapattılar hayvancılık ve süt sektörü zora girdi. Bu fabrikalarda kapanında ülke şeker ihtiyacını tamamen mısırdan yapılan nişasta bazlı şekerlerden karşılamaya başlayacak” dedi.

Hükümete ABD’li Cargill firmasının sunduğu kapsamlı raporun ardından fabrikaların özelleştirilmesinin gündeme geldiğini ifade ederek Avrupa’da bir çok ülkenin şeker fabrikalarını gözü gibi koruduğunu hatırlatan Faruk Cıdık, bizde ise 25 fabrikanın 14’ününü satılacağını, bunların yarısının kısa sürede kapanacağını, Şeker fabrikalarının sonunun SEKA’ya benzemesini istemediklerini dile getirdi.

Hükümeti bir kez daha uyardıklarını ve bu özelleştirmeyi durdurmaları gerektiğini söyleyen Cıdık, ayrıca Türkiye ile ABD’nun uzun süreli stratejik ortaklığı açıklamalarına da tepki göstererek “Osmanlı Tokadı vuracaklarını söyleyenler Merkel’in terliğini yediler. Hala da akıllanmadılar. ABD’ye güvenilmez. ABD ile aynı çuvala girilmez. Bu saatten sonra ABD ile bırakın uzun vadeli ortaklığı bir gün dahi ortaklığımız söz konusu olmamalıdır” şeklinde konuştu.

TBMM’deki uyum yasalarına da değinerek kendi taleplerini önümüzdeki günlerde siyasi partileri ziyaret ederek anlatacaklarını söyleyen Cıdık, TBMM’nin 80 milyonu temsil edecek bir yapıda olması gerektiğini, yapılacak yasal düzenlemelerle gücün hukukunun değil, hukukun gücünün esas alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim