“Yaşlılarımız, dünümüz ile yarınlarımız arasında gönül köprüsü olmalarının yanı sıra birer hayat rehberidir. Onların bilgi, deneyim ve tecrübeleri sayesinde bugün toplumlar istikballerine yön vermekte, yaşamlarını şekillendirmektedirler. Yani onlar bizim geçmişimizdir. Geçmişimizi günümüze taşıyan köprüdür aynı zamanda” diyerek konuşmasına başlayan Karadağ, evde bakım hizmeti ve evde sağlık hizmetlerinin ilk kez Ak Parti hükümetleri döneminde hayata geçirildiğini söyledi.

“EVDE BAKIM HİZMETİ İLE YÜZLERİ GÜLDÜRÜYORUZ”

Karadağ, 2007 yılında başlattıkları evde bakım hizmeti için 113 bin yaşlıya bakan refakatçiye toplam 43,4 milyon TL bütçe ayrılırken, 2015 yılında bu rakamın 466 bin refakatçiye ve 4,3 milyar TL’ye çıkarıldığını dile getirdi.

“İLK KEZ EVDE SAĞLIK HİZMETİ UYGULAMASINI BAŞLATTIK”

Evde sağlık hizmetini 81 ilde, 915 birim 1.111 araç ve 4 bin 605 personel ile sunduklarını belirten Karadağ, “Aynı zamanda destekleyici bakım olarak da adlandırılan, yaşamı tehdit eden hastalıklara karşı hastanın ve ailenin; fiziksel, psiko-sosyal gereksinimlerinin karşılanması yoluyla, ağrının önlenmesi ve hafifletilmesine, yaşam kalitesinin arttırılmasına yönelik uygulamaların yer aldığı palyatif bakım merkezlerini kurduk. 2016 yılı sonu itibariyle kamuya bağlı hastanelerimiz bünyesinde toplamda 2 bin 200 yataklı 194 palyatif bakım merkezimiz bulunuyor” dedi.

“65 YAŞ ÜSTÜ AYLIĞINI 7,5 KATINA ÇIKARDIK”

AK Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ, açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Yaşlılarımıza destek bizden. 65 yaşını doldurmuş muhtaç, kimsesiz ve güçsüz vatandaşlara aylık bağlanması hakkındaki kanunda önemli değişiklikler yaptık.

Bu düzenleme ile imkânları yetersiz ve bakacak kimsesi olmayan yaşlılarımıza aylık bağladık.

“YAŞLI YAŞAM EVLERİ PROJEMİZİ HAYATA GEÇİRDİK”

Huzurevine kabul koşullarını taşıyıp, yaşlı yaşam evlerinde kalmayı tercih eden yaşlılarımızın sosyal çevreden soyutlanmadan, yaşam standartları yükseltilerek ev ortamında (apartman dairesinde veya müstakil evde) yaşamalarını hedefledik.

“MAAŞ KUYRUKLARINDA ÇEKİLEN ÇİLEYE SON VERDİK”

PTT Genel Müdürlüğü ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı arasında imzalanan protokolle ilk defa 2011 yılında yaşlılarımıza verilen maaşları, talep etmeleri halinde yaşadıkları evde alabilmelerini sağladık.

“YAŞLILARIMIZA ÜCRETSİZ ULAŞIM SAĞLIYORUZ”

65 yaş üstü vatandaşlarımız artık şehir içi ulaşım ücreti ödemiyor. 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren, Türkiye genelinde 65 yaş üstü vatandaşlara, belediye otobüsleri ve özel halk otobüslerinde serbest kart uygulamasını getirdik ve şehir içi ulaşımdan ücretsiz faydalanmalarını sağladık.

“ÜNİVERSİTELERDE YAŞLI BAKIM PROGRAMLARI AÇTIK”

Yüksek Öğretim Kurumu bünyesinde 109’dan fazla Yaşlı Bakımı Ön Lisans Programı açtık. Ülkemiz genelinde Geriatri bilim dalı sayısı 31’in üzerindedir. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yaşlı refakatçisi kursları açtık. Kurslarda 2016 yılı sonu itibariyle 4 bin 200 kişi sertifika almaya hak kazandı.

“HUZUREVLERİMİZ ARTIK DAHA KONFORLU”

Öncelikli olarak yaşlılarımızın aile ortamı ve bütünlüğü içerisinde bakımlarını hedefliyoruz. Bu amaçla evde bakım/refakat hizmetini ve Yaşlı Yaşam Evleri uygulamasını hayata geçirmenin yanında, huzurevlerindeki hizmetlerimizi günden güne daha kaliteli ve daha kapasiteli bir şekle dönüştürmeye devam ediyoruz. Kamu ve özel kuruluşlara bağlı 29 bin 350 kişi kapasiteli 357 huzurevi yaşlılarımıza hizmet veriyor.

“KÜLTÜREL FAALİYETLERDE BÜYÜKLERİMİZİ UNUTMADIK”

Gezici Kütüphane uygulaması ile kitapları, yaşlılarımızın ayağına götürdük. 65 yaşını doldurmuş, muhtaçlık kriterlerini taşıyan vatandaşlarımızın ve bir refakatçisinin Devlet Tiyatrolarından ücretsiz faydalanabilmelerinin önünü açtık.

“YEREL YÖNETİMLERDE YAŞLILARIMIZ EL ÜSTÜNDE TUTULUYOR”

Büyüklerimiz Emin Ellerde Yerel yönetimlerde marka olan partimiz, belediyelerimiz nezdinde yaşlı dostu hizmetlerimize tüm hızıyla devam ediyor.

“YAŞLILARIMIZA ŞİDDETE ”DUR” DEDİK”

Yaptığımız kanun değişikliğiyle, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında şiddet içerikli suçların yaşlılara karşı işlenmesi durumunda verilecek olan cezalara artırım uygulanıyor.

Ak Parti Hükümetleri olarak, geçmişimizi günümüze taşıyan yaşlılarımıza sahip çıkıyor. Onların ihtiyacı olan tüm koşulları iyileştirmeye gayret ediyoruz. Allah ömür verirse hepimiz bir yaşlı adayıyız. Bu yüzden bugün onlara yaptığımız hizmetler, yarın bizimde karşı karşıya kalacağımız bir gerçek olacak.

Ben bu vesile ile Yaşlılar haftasında tüm büyüklerimizin ellerinden öpüyor, onlara hürmet ve saygılarımı sunuyorum.”

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim