AK Parti Çorum İl Başkanı Av. Mehmet Karadağ başkanlığında yapılan yönetim kurulu toplantısına katılan İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ömer Sobacı ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Barış organ bağışı hakkında AK Parti Çorum Teşkilatlarına sunum yaptı.
AK Parti Çorum İl Başkanı Mehmet Karadağ, 2017 yılında yapılan organ bağış çalışmalarında 499 organ bağışı ile Çorum’un Türkiye genelinde 10. sırada, Mart ayı verilerine göre ise Çorum İl Sağlık Müdürlüğü 146 organ bağışı ile Türkiye genelinde 1. sırada yer aldığını söyledi.
Siyasetin yanı sıra organ bağışı gibi toplumu ilgilendiren bu tür konularda faaliyetlerde bulunarak toplumu bilinçlendirmeye çalıştıklarını dile getiren Karadağ, “Organ bağışı ve organ naklinin sosyal boyutu ve dini boyutu var. Özelikle son yıllarda organ bağışıyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığımızdan fetva bekleniyordu. Dini açıdan sakıncalı ya da değildir konusunda tartışma vardı. Bir çok ilim ve bilim adamı sakıncalığı olduğunu ya da insan canı sözkonusu olduğunda hiçbir öneminin olmadığı hususunda görüşler vardı ama artık diyanet işleri başkanlığından organ bağışının dini açıdan hiçbir sıkıntısının olmadığı konusunda fetva olarak vermiştir. Bu husus insanlarımızın gönüllerinin rahat olması açısından önemli idi. Diğer bir husus yasal açıdan organlarımızı bağışladığımızda yasal anlamda yine mirasçılarımız vefat ettiğimizde buna müsaade etmiyoruz dediklerinde her hangi bir şekilde zorlayarak alması söz konusu değil. Biz bu gerçeğin ortadan kalkması ve artık insanların organlarını bağışlamasını, bu konuda mağdur olan insanlara yardımcı olunması taraftarıyız. Organ bağışının önemli bir konu olduğunun bilincindeyiz. İnsana hayat vermenin tüm insanlığa hayat vermek olduğu kanaatindeyiz. Bu konunun önemi üzerinde duruyoruz” dedi.
Türkiye’de bugün itibariyle 24 bin 591 kişi hayatlarını devam ettirmek için organ nakline ihtiyaç duyduğunu ve her yıl organ nakli bekleyen kişinin 4-5 bin kişi arttığını dile getiren Karadağ, “Yaşam gibi kıymetli bir cevheri bir insana hediye etmenin bilincine hepimizin aynı farkındalıkla yaklaşması gerekmektedir. Birçok hasta bağışlanmış bir organ beklerken ölmekte; başarılı bir nakilden sonra ise kişiye gerçek bir yaşam armağan edilmektedir. Diyanet işleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in dediği gibi ‘Organ bağışı candan cana giden en büyük sadakadır” diye konuştu.


AK Parti Teşkilatları olarak kampanyaya destek olacaklarını açıklayan Karadağ, diğer siyasi partilere de organ bağışına destek olmaları için çağrıda bulundu.
AK Parti İl Başkanlığının organ bağışı kampanyasına verdiği destekten duyduğu memnuniyeti dile getiren İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztrük ise "Çorumda ki vatandaşların, sivil toplum örgütlerinin, siyasi parti mensuplarının, belediye meclis üyelerinin, il genel meclis üyelerinin ve toplumun tüm kesiminin bir bilince kavuşması, bu konuya hassasiyet göstermesi ve duyarlı olmasının sağlanmasını amaçlıyoruz. Organ bağışı kampanyasının sonuçlarının güzel olması bizim beklediğimiz ve hedeflediğimiz bir konu. Organ bağışı; bir kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesidir. İyilik yapmanın belki de en açık karşılığıdır organ bağışı yapmak. Yaşamımızda davranışlarımızı yönlendiren ilkelerin içinde en önemlilerinden birisi belli bir yarar ummaktır. İyilik yaparken bile bir yanımızla bu iyiliğin bize bir şekilde dönmesini umarız. Yaptığımız iyilikten karşımızdakinin ve diğer insanların bir şekilde haberdar olması ve bize borçlu hissetmesi karşı konulamaz bir istektir. Oysaki bir davranışın tam anlamıyla iyilik sayılabilmesi için hiçbir şekilde karşılığının olmaması ve habersiz yapılması gerekir” ifadelerini kullandı.
Organ naklinin insanlar arasındaki bütün sosyal ayırımların ortadan kalkarak herkesin bir diğerine ihtiyacı olabileceğini göstermesi ve kişinin varlığının teminatının toplum olduğunu işaret etmesi bakımından da çok önemli bir gösterge olduğunun altını çizen İl Sağlık Müdürü Öztürk, “Çorum’da bulunan hastaneler, toplum sağlığı merkezleri ve ilçe sağlık müdürlükleri, aile sağlığı merkezleri ile özel sağlık hizmet sunucularının organ bağış sayılarının artırılmasında konuya gösterecekleri duyarlılık ve sosyal sorumluluk önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.
Sunumun ardından AK Parti Teşkilatları form doldurup organ bağışında bulundular. AK Parti Çorum İl Başkanı Av. Mehmet Karadağ’a yetkililer tarafından yaptığı organ bağışı nedeniyle organ bağışı kartını takdim ettiler.

Editör: TE Bilisim