6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunun esnaf ve sanatkârlara oda aidatları başta olmak üzere, SGK, belediye, vergi dairesi gibi pek çok alanda borçlarını yapılandırma imkânı tanıdığını söyleyen Akdağ, “Buna göre kesinleşmiş kamu alacaklarının ana paraları dikkate alınacak, mevcut ceza ve faizlerin yerine, yapılandırmada arzu edilen taksit sayısına göre yurtiçi ÜFE üzerinden yeni ve daha uygun olacak faiz hesabı yapılacaktır. Böylelikle mevcut tutarlar yerine söz konusu borcun çok daha düşük meblağlarla ödenebilmesi mümkün olacaktır” dedi.
Esnaf ve sanatkârların güç ekonomik şartlar altında faaliyetlerini sürdürmeye çalıştıklarını, sınırlı sermaye yapıları nedeniyle bazı ödemelerini aksatabildiklerini ifade eden Ömer Latif Akdağ, “Bu noktada borçlu esnaf sanatkârlarımız bu fırsatı iyi değerlendirmeli, borçların yapılandırılması imkanını yaralarını sarabilmek için bir fırsat olarak görmelidir.
Yapılandırma imkandan yararlanma süresi 31 Ekim 2015 Pazartesi günü sona erecek iken, son başvuru tarihi 25 Kasım 2016'ya kadar uzatılmıştır. Sosyal güvenlik kurumuna, vergi dairelerine, kayıtlı bulunduğu odaya ve belediyeye borcu bulunan esnaf sanatkarlarımızın geç kalmadan bu fırsattan yararlanmaları menfaatleri icabı olacaktır. Öte yandan yapılandırmada sadece başvuru süresinin uzatıldığını açıklamıştır. Yani yapılandırma yapan üyelerimizin taksitlerinde erteleme olmayacak, taksitler zamanında ödenecektir” diye konuştu.
Ekonomik açıdan sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkarların böyle bir imkanın tanınmasından memnuniyet duyduklarını dile getiren Akdağ, yapılandırma kapsamına oda aidat borçlarının da sokulmasının oda üyelerine ödeme kolaylığı sağladığını belirterek, şöyle konuştu:
“Yapılandırmadan yararlanmak isteyen üyelerimiz 25 Kasım'a kadar bağlı bulundukları odalara müracaatta bulunmalı, ilk taksitini de Kasım sonuna kadar yatırmalıdır. Üyelerimiz 25 Kasım 2016 tarihine kadar odamıza müracaat edip Kasım sonuna kadar ilk taksitini yatırdıkları takdirde;
- 30 Haziran 2016 tarihine (bu tarih dahil) kadar olan borcun ana parası dikkate alınacak, borcun gecikme faiz ve zamları silinecek ve azami 6 aya kadar taksitlendirilebilecektir.
25 Kasım'a kadar yapılandırma için müracaat etmeyen üyelerimizin ise mevcut borçlarının ceza ve faizleri geçerli olacaktır.
Bu açıdan üyelerimizin vakit geçirmeden odamıza başvurmaları gerekmektedir. Odamızca üyelerimize borcun yapılandırılması konusunda her türlü hizmet verilecek ve yardımcı olunacaktır.
Öte yandan yapılandırma yaptığı halde taksitleri aksatarak yapılandırmayı bozanlar için de yine borçların ceza ve faizleri, yani eski tutarları geçerli olacaktır.” (Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim