CHP Belediye Meclisi Grubu’nun cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi ve destek verilmesi yönündeki önergesinin ardından söz alarak bir konuşma yapan Yabacıoğlu, şunları söyledi:
“Biz her zaman insanlarımızın inançlarını özgürce yaşamasını savunduk ve savunuyoruz. Zaman zaman aşırıya kaçan ve din adına zulüm edenler çıkabiliyor. Ancak bazı kesimlerin bu tür aşırılıkları tüm dindar insanlara mal edilemez.
İslam dinimiz inançların serbestçe yaşanması konusunda her zaman müsamahakâr olmuş hatta garanti altına almıştır.
Müslümanlar dinlerini yaşamak için meşreplerine uygun insanlarla bir araya gelmiş, bu vesile ile çeşitli ekoller, mezhepler, tarikatlar, kültürler ortaya çıkmıştır.
Ve bu birlikteliklerin sürdürülebilmesi için de dergâh, tekke, zaviye, cemevi gibi isimler alan mekânlar ortaya çıkmıştır.
Bu yerler, ilmin ve güzel ahlakın, birlik ve beraberliğin, muhabbetin insanlar arasında yaygınlaşmasında önemli görevler üstlenmiştir.
Neticede bu farklı uygulamaların hepside İslam dinine mensup insanların birliktelikleri ve inançlarını yaşama biçimindeki tercihleridir. Tek dinimiz vardır oda İslam’dır.
İslam dininin ibadethanesi de camilerdir.”
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim