Şeker Fabrikasının pancar alım kampanyasının başlaması nedeniyle düzenlenen törende ülkedeki şeker üretiminin %65’inin Türk Şeker tarafından karşılandığını geri kalan kısmının ise 6 firma tarafından üretildiğini belirten Aksu, şeker sektörünün sorunlarının ise sektörün ağabeyi konumundaki Türk Şeker bünyesinde toplandığını dile getirdi.
Ülkedeki şeker sektörünün sürdürülebilmesi için şirketin elinden geleni yaptığını söyleyen Aksu, “Türkiye’de A sınıfı şeker üretimi 1 milyon 361 ton civarındadır. Türkiye’de 2 milyon 200 bin ton A şekeri, 300 bin ton da C şekerine ihtiyaç duyulmaktadır. Ekim ayı itibariyle yeni kotalar verilmeye başlanacak.
Hemşerilerimizden isteğimiz Çorum da üretimin artırılması ve fabrikanın pancar ihtiyacının bölgeden karşılanması. Pancar üretiminin artırılmasını istiyoruz. Pancar çiftçisinin sorunları var. Pancar sökülene kadar her türlü destek veriliyor. Tohum ve gübre veriliyor. Bunun gibi avanslar devam ediyor. Önümüzdeki aydan itibaren pancar kotalarının dağıtımına devam edeceğiz bölgede kotamız yoktur isteyen imkanı ölçüsünde ekim yapabilir. Bizim rekabet ettiğimiz fabrikaların yanısıra NBŞ pazarı ile rekabet etme zorunluluğumuz var. Türkiye’de aslında ne kadarlık şeker üretilirse o kadar şeker tüketiliyor. Elimizde kalması gibi bir sorunumuz yok” dedi.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim