ODTÜ Teknokent’te faaliyet gösteren Nanografi A.Ş.’de, ODTÜ, Hacettepe, Gazi ve Ankara Üniversitesi’nden 40 bilim insanı AR-GE çalışmalarına katılıyor. Ahlatcı’nın her türlü giderleri karşılaması nedeniyle finasman sorunu yaşamayan bilim insanları, burundan sprey şeklinde uygulanacak koronavirüs aşısını, tanı kitini, tank vb. askeri araçları termal kameraların gözünden gizleyen boyayı ve kurşun geçirmez yeleğin ağırlığını 8 kat hafileten kimyasal maddeyi buldular.

Ahmet Ahlatcı, 2 Şubat’ta oğlu Ahmet Emin Ahlatcı ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret ederek Nanografi’nin buluşu olan Covit-19 aşısı hakkında bilgi vermiş, gelirinin tamamını devlete bırakacağını tekrarlayarak, aşının ismini de kendisine bırakmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, prosedürün işletilmesi için ilgililere talimat vermişti.

Geçen hafta içinde yaşanan gelişmeler, Ahlatcı Holding bünyesinde geliştirilen “aşı”yı büyük bir umut olarak Türkiye’nin gündemine oturttu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, burundan uygulanacak sprey aşının “dünyada ilk” olduğunu açıklarken, Türkiye’nin popüler bilim insanlarından Prof.Dr. Mehmet Ceyhan, burundan sprey olarak uygulanan 'İntranazal Covid' aşısı ile aşılananın başkasına virüs bulaştırmayacağını söyledi. Habertürk köşe yazarı Fatih Altaylı ise, Ahlatcı’nın aşısı için “umut vadeden bir çalışma” değerlendirmesini yaptı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen 'Yerli Aşı Çalışmaları Değerlendirme Toplantısı'nda ilk aşama klinik çalışmaların yapıldığı merkez sayısının 9’dan 20’ye çıkarılmasına karar verildi. Toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın yanı sıra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Başkan Vekili Serkan Topaloğlu ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, TÜBİTAK, TÜSEB Başkanları, ilgili kurum temsilcileri ve paydaşlar da katıldı.

Toplantıda, geliştirilmekte olan aşılar için seri üretim kapasitesinin artırılmasına yönelik gerekli planlamaların ve hazırlıkların yapılması, devam eden aşı çalışmalarının, mutant varyantları da kapsaması sağlanarak, hızlı ve etkili sonuçlanması için ilgili kurumlar arasındaki koordinasyonun artırılması ve aşı geliştirme çalışmalarının titizlikle takip edilmesi, yerli aşı çalışmaları değerlendirme toplantılarının en geç ayda bir Cumhurbaşkanlığında gerçekleştirilmesi” kararları alındı.

Prof.Dr. Mehmet Ceyhan’ın değerlendirmelerini, dünkü Hürriyet ve Sözcü’de çıkan haberlerin kupürleri ile okurlarımıza sunuyoruz. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarını önceki gün köşesine taşıyan Habertürk köşe yazarı Fatih Altaylı ise; “... Bir diğeri ise tıpla ilgisini, genç ODTÜ'lü bilim insanları ile kurduğu şirketle geliştirdiği Covid-19 tanı kitleriyle duyduğumuz Ahlatcı Holding’in Faz 1 çalışmalarına hazırlandığı aşı. Diğerlerinden farklı olarak sprey şeklinde burundan uygulanacak bir aşı bu ve umut vadeden bir çalışma. Bu aşılar biraz geç kalmış gibi görünse de çok önemliler. Çünkü muhtemelen şu anda yapılmakta olan aşılar bir süre sonra etkisini yitirecek ve salgınla beraber ortaya çıkan “aşı ırkçılığına” karşı elimizde yerli bir silah olacak” ifadelerini kullandı.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim