Esnaflığın ahi geleneğinin, ahi kültürünün, ahi felsefesinin yaşayan ve yaşatılması gereken yüksek bir değeri olduğunu ifade eden Aras, Anadolu’nun vatanlaşmasında ahiliğin paha biçilmez bir pay ve katkısı bulunduğunu dile getirdi.

Ahiliğin doğrulukla iç içe geçtiğini söyleyen Aras, “Sanat, ticaret ve meslek sahibi olan ahilerin, olgun, ahlaklı, merhametli, iyiliksever ve her tavırlarında güvenilir olması vazgeçilmez bir kuraldır.

Sözünde durma ahilikten esnaf ve sanatkarlarımıza miras kalan tarihi bir ahlak ve terbiye kaidesidir.

Ecdadımız farklı sanat ve mesleklerin sırlarını öğrenirken, ahlaki esaslarla da bezenmiş; yani sa­natın incelikleri, ahlakın ilkeleriyle eşzamanlı, kazanılmıştır.

Horasan’dan gelip Ahiliğin pirliğini üstlenen Ahi Evren’in mesajlarından, deyiş ve sözlerinden, Türk milletinin sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel düzenine verdiği muazzam destekten çıkardığımız sonuç da budur.

Bugün her esnaf kardeşimiz Ahi Evren’in bize emanetidir. Her esnaf kardeşimiz binlerce yıllık Türk tarihinin özü, ruhu, iftihar yüzüdür.

Milli ahlak, milli şuur ve milli kimlik konusunda yeri dolmaz hizmetleri geçen, milli duyguyu kamçılayarak, sosyal ve ekonomik ilişkilere manevi değer aşılayan, dahası huzur ve esenliği vaaz eden Hacı Bektaş Veli Ahiliğin duası, irşat makamıdır. Esnafımız böyle bir manevi geçmişi vicdanlarında taşıyarak var olagelmişlerdir.

Ahilik Türk milletine alın teri ile geçinme, başı dik, özgüvenli ve minnetsiz yaşama şuuru kazandırmış, böylelikle muazzam ismini tarihe altın harflerle yazdırmasına dayanak olmuştur.

Ve gerek Osman Gazi’nin, gerekse de Murat Hüdavendigar’ın Ahiliğe uygun olarak kılıç kuşanması İmparatorluğumuzun sağlam bir zemine bina edildiğini göstermiştir.

Ahiler sayesinde güven hakim olmuş, milli ve manevi terbiye ekonomik ilişkilerin göbeğine yerleşmiştir.

‘Esnafım’ demenin tarihsel kıvancı MHP’yle tekrar canlanacaktır.

MHP esnafımızın hakkını savunmak, perişanlığını bitirmek için her hazırlığını tamamlamaktadır.

Milliyetçi Hareket, esnafın partisi, esnafın müdafaasıdır.

Milliyetçi Hareket çiftçinin, memurun, işçinin, emeklinin, dar ve orta gelirlilerin can simididir.

Şu an, bir yanda işini yapan, mesleğini icra eden esnaf kardeşim; Milliyetçi Hareket Partisi senin için vardır, senin mutluluğun için geceyi gündüze katacaktır.

Bu, ahiliğin vicdanını millet vicdanı gören Milliyetçi Hareket’in sözüdür, senedidir, açık çekidir” dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim