Çorum Özel Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ünitesinde ağrı konusunda gereken her türlü tedavinin yapıldığını belirten Uzm. Dr. Altay, ağrı tedavisinin ünite bünyesinde poliklinik şartlarında ve Fizik Tedavi Rehabilitasyon Laboratuvarında hastanın durumuna göre yapıldığını bildirdi.
Ağrının vücudun herhangi bir yerinden kaynaklanan, gerçek ya da olası bir doku hasarı ile birlikte bulunan, insanın geçmişteki deneyimleriyle ilgili, hoş olmayan bir duyu olduğunu belirten Altay, “Ağrı kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterir. Birçok faktör ağrıyı hissetmeyi, dolayısıyla da ağrılı uyarana tepkiyi belirler. Ağrılı hastayı değerlendirirken hem fiziksel hem de psikolojik nedenleri göz önünde tutmak gerekir. Bu bakımdan hekimler tarafından ağrı gerçek olarak ele alınmalı, gerçek bir bulgu tespit edilmese bile hemen psikolojik olarak değerlendirilmemelidir” dedi.
“AĞRI AKUT VE KRONİK OLMAK ÜZERE İKİYE AYRILIR”
Ağrının akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrıldığına dikkat çeken Altay, açıklamasına şu şekilde devam etti:
“Akut ağrı bir hastalığın habercisi olabilir, tanı koymada yardımcıdır. Bir ağrıya kronik demek için 3-6 ay sürmesi gerekir. Kronik ağrı toplumda iş gücü ve ekonomik kayba neden olur. Hastaların önce uykuları bozulmaya başlar, kişi geceleri sık sık uyanır ve sabahları yorgun kalkmaya başlar. Bu durumun sonucunda hastanın enerjisi düşer. Uyuyamama, enerjinin azalması ve ağrının devam etmesi hastayı daha sinirli ve hassas bir hale getirir. Bu durum devam ettikçe hasta duygusal, gergin, tahammülsüz ve kırıcı bir ruh haline girer. Kimi hastalarda iştahsızlık hatta bulantı, kusma bile görülebilir.
Ağrılı hastalarda tedavi ilaçla yada ilaç dışı tedavi olmak üzere iki ana başlıkta toplanır. İlaçlı tedavide analjezikler, steroid olmayan iltahap giderici ilaçlar ve kontrole tabi ilaçlar kullanılır. İlaç dışı tedavide fizik tedavi, ozon terapi, prp (kan pulcuklarından zengin serum), eswt, kinesioterapi, akapunktur, kuru iğneleme, tetik nokta enjeksiyonları, masaj yer almaktadır.”
Çorum Özel Hastanesi bünyesindeki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Laboratuvarında ESWT (Topuk Dikeni Tedavisi), Kinesioterapi, (Ağrı Bandı Tedavisi), Rehabilitasyon, Elektroterapi, Lenf Ödem Tedavisi yetkili uzman hekim Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Fırat Altay, Fizyoterapistler Kenan Ilıcalı ve Burcu Kumral Eftekin tarafından modern teknik ve cihazlarla yapılıyor. (Haber Merkezi)          
Editör: TE Bilisim