Yurttaşlar tarafından yanlış bir algı ile bu dönemde adliyelerin tatil olduğu ve yargılama faaliyetine ara verildiği düşüncesinin doğru olmadığını belirten Altan Akpınar, adlî tatilde dava da açılabildiğini, dava açılamayacağını düşünen vatandaşların zaman kaybına uğrayacaklarına dikkat çekti.

Adlî tatilin başladığı 20 Temmuz’dan, sona erdiği 31 Ağustos günü mesai saati bitimine kadar, tüm adliyelerde nöbetçi savcılar ile nöbetçi mahkemelerin görev yapacaklarını vurgulayan Altan Akpınar, tutuklusu olan ağır cezalık davalar ile yasa ile belirlenen acil nitelikli davalar dışındaki dava dosyalarına 1 Eylül'e kadar ara verileceğini, öte yandan Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’nde ise nöbetçi heyetlerin görev yapacaklarını hatırlattı.

Yurttaşların mağdur olmaması için adlî tatilde yapılan işler hakkında kamuoyunu bilgilendirmeyi gerekli gördüklerini kaydeden Baro Başkanı Akpınar, konuya ilişkin açıklamasında şu bilgileri paylaştı:

“Adlî tatilde görülecek dava ve işler şunlardır:

İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilmesi.

Her çeşit nafaka davaları ile soy bağı (nesep), velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler.

Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları.

Hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar.

Ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri.

İflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar.

Adlî tatilde yapılmasına karar verilen keşifler.

Tahkim hükümlerine göre, mahkemenin görev alanına giren dava ve işler.

Çekişmesiz yargı işleri.

Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine, mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler.

Tarafların anlaşması hâlinde veya dava bir tarafın yokluğunda görülmekte ise hazır olan tarafın talebi üzerine, yukarıdaki iş ve davalara bakılması, Adlî tatilden sonraya bırakılabilir.

Adlî tatilde, yukarıda gösterilenler dışında kalan dava ve işlerle ilgili olarak verilen dava, karşı dava, istinaf ve temyiz dilekçeleri ile bunlara karşı verilen cevap dilekçelerinin ve dosyası işlemden kaldırılan davaları yenileme dilekçelerinin alınması, ilam verilmesi, her türlü tebligat, dosyanın başka bir mahkemeye, bölge adliye mahkemesine veya Yargıtay’a gönderilmesi işlemleri de yapılır.

Bu madde hükümleri, bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay incelemelerinde de uygulanır.

Diğer yandan adlî tatil ile birlikte adlî tatil süresi içerisinde görülemeyecek olan diğer dava ve işler ile ilgili olarak süreye tabi kılınan işlerin son gününün tatile rastlaması hâlinde süreler Adlî tatilin bittiği günden itibaren bir hafta uzatılmış sayılmaktadır. Bu dava ve işler bakımından son başvuru tarihi, 8 Eylül günüdür.”

Baro Başkanı Akpınar, 2018–2019 Adlî Yılı’nın ise 3 Eylül 2018 tarihinde başlayacağını sözlerine ekledi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim