Cihan Sendikaları Konfederasyonu Çorum Temsilcisi ve Aktif Eğitimciler Sendikası İl Temsilcilik Başkanı Adem Yücel, hükümetle memurlar arasında yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinin hakkaniyet ölçüsünde yapılmasını, daha önceki yıllarda yetkili sendika tarafından zarara uğratılan memurların hakkı olan taleplerinin gerçek manada karşılanması için ciddi tekliflerin masaya yatırılması gerektiğini söyledi.
Yücel, “Memurların içinde bulunduğu maddi sıkıntıları çözecek, zamanında söz verilip de yerine getirilmeyen vaatlerin hatırlanarak, kaşıkla verilip kepçeyle geri alınmayacak bir anlayışla, milletvekillerinin kendi maaş ve özlük haklarına iyileştirme yapılırken nasıl ki çok rahat bir şekilde onay için el kaldırılıyorsa, memura verilecek olanlar için de adaletli ve hakkaniyet ölçüsünün gözetilmesini bekliyoruz. Masa başında aileleri ve çocukları ile birlikte milyonlarca insanın mağdur edilmemesi hakkımızdır” dedi.
Aktif Eğitimciler Sendikası Ekonomi Servisi tarafından hazırlanan ‘Yüksek Enflasyon Karşısında Kamu Çalışanlarının Kayıpları’ raporuna göre memura son 10 yılda verilen küçücük zamların da enflasyon canavarı tarafından yutulduğunu kaydeden Yücel, “memurun enflasyona ezdirilmediği” söyleminin gerçek dışı olduğunu dile getirdi. Yücel, “Ne yazık ki memur enflasyona ezdirilmiştir ve akaryakıttan gıdaya, giyimden, gayrı menkul fiyatlarına, eğitim harcamalarından ulaşım ve seyahat giderlerine kadar tüm tüketim kalemlerinde doğrudan vatandaşı vuran fiyat artışları yaşanmıştır” dedi. Tüm bu acı gerçekleri göz önüne alarak ülke genelinde bütün üyelerinin ve eğitimcilerin nabızlarını yoklayarak talep ve beklentilerini sendika olarak aldıklarını belirten Yücel, 2015 toplu sözleşme görüşmelerine yönelik taleplerini belirlediklerini kaydetti.
Bundan önceki toplu sözleşmede bütün memurların çok ciddi manada zarara uğratıldığını savunan Yücel, öne çıkan bazı istek ve talepleri ise şöyle sıraladı:
“2016 yılı için %10+%10+enflasyon farkı ve 2017 yılı için %10+%10+enflasyon farkı verilmelidir. Eş ve çocuk yardımı artırılmalıdır. Doğum sonrası aylıksız izin kullanan kadın memurların maaşları (fiili çalışmaya bağlı her türlü ödemeler hariç) iki yıla kadar 2’de 1oranında ödenmelidir. Memur maaşını oluşturan bütün kalemler ile ek ödeme, ek ders gibi tüm ödemelerin emekli keseneğine dâhil edilmelidir.
Yılda iki kez dini bayramlar öncesinde tüm memurlara "Bayram İkramiyesi" ödenmelidir. Memur maaşlarına uygulanan vergi dilimi %15’e sabitlenmelidir.
18 yaşını dolduran çocukları olan çalışanların, öğrenimlerine devam edememeleri durumunda ödemek zorunda kaldıkları Genel Sağlık Sigortası Primi uygulamasında yaş sınırı 25 olarak düzenlenmelidir. Eğitim kurumlarında görevli olan yönetici ve öğretmenlere fiili olarak nöbet tuttuğu günlerde ilave 6 saat ek ders ücreti ödenmelidir. Alan ayrımı yapılmaksızın tüm öğretmenlerin aylık karşılığı girecekleri ders saati 15 saat olarak belirlenmelidir.”
(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim