Komisyon Başkanı Abdurrahman Karagöz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İl Halk Eğitimi Müdürlüğü işbirliği kapsamında çiftçilere tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, tarımı, kullanımı ve pazar olanakları adı altında kurslar verildiğini ve bu kurslara bugüne kadar 953 kursiyer katıldığını bildirdi.

AR-GE Komisyonu Başkanı Karagöz, hazırladıkları rapordan şu bilgileri paylaştı:

“Tıbbi ve aromatik bitkilerle alakalı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliği kapsamında çiftçilere tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, tarımı, kullanımı, pazar olanakları adı altında kurslar verildi ve bu kurslara bugüne kadar 953 kursiyer katıldı. Kursiyerlerin büyük çoğunluğu erkek olmasına rağmen kadın kursiyerle de bulunmaktadır. Kursiyerlere katılım belgesi verildi.

Halk eğitimdeki kursta hemen hemen bütün tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliği anlatıldı fakat en çok zerinde durulan ve ağırlık verilen bitkiler şunlardır; Çörekotu, Kantaron, Kekik, Salep, Hardal, Çemen, Kimyon, Safran, Kişniş, Adaçayı, biberiye, defne, ıhlamur, ısırgan otu, kuşburnu, mahlep, meyan kökü, mersin, oğul otu-melisa, papatya, sumak, ve yabani kekik, aspir (yağlık fakat tıbbi alanda da kullanılmaktadır) gibi bitkiler üzerinde daha çok durulmuştur.

Kurslar sonucunda gerek kursiyerlere gerekse Alaca halkına tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilebileceğini kazancının yüksek olduğunu göstermek için değişik köy ve değişik alanlarda demonstrasyonlar (gösteriler) yapıldı. Ekilip gösterisi yapılan bitkiler şunlardır; Çörek otu, Çemen, Kimyon, Aspir, Hardal. Bu demostrasyonlar sonucu Alaca ilçemizde çemen, kimyon, aspir ve çörek otunun ekimi oldukça yaygınlaşmıştır.

En son 2016 yılında belirlenen alanda demostrasyon yapılmış 35 dekarlık bir alanda çörek otu denemesi yapılmış olup bu alandan buğday kazancının 3 katı daha fazla kazanç elde edilmiştir ve 35 dönüm deneme sonucu 2017 yılı çörek otu ekimi alacada 3.000 dekar olmuştur. İlçe müdürlüğümüz tarafından yetiştirilen tıbbi ve aromatik bitkilerin pazar sorunu da olmayıp pazarı da garanti altına alınmıştır.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim