Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Fuar Kompleksi’nde 21-24 Ekim 2021 tarihleri arasında açılacak olan ancak resmi açılışı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından 22 Ekim 2021 günü saat 13.30’da yapılacak olan 9. Çorum Tarım Hayvancılık ve Gıda ile Canlı Hayvan Fuarı’na ilişkin Vali Mustafa Çiftçi başkanlığında bir toplantı gerçekleştirildi.

TSO’daki toplantıya Vali Çiftçi ile birlikte Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turan Candan, İl Jandarma Komutanı J. Albay İlhan Uzunoğlu, İl Emniyet Müdürü Mehmet Gülser, TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, Ticaret Borsası Başkanı Naki Özkubat, Atlas Uluslararası Fuarcılık Sahibi Fevzi Atasagun, Alaca Belediye Başkanı Halil İbrahim Şaltu, Oğuzlar Belediye Başkanı Muzaffer Yıldırım, Kargı Belediye Başkanı Zeki Şen, Mecitözü Belediye Başkanı Veli Aylar, Osmancık Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Cebeci, Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, Muhtarlar Federasyonu Başkanı Zeki Oral, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Birol Alanbay, Çorum Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ahmet Pehlivan ve çok sayıda davetli katıldı.


Toplantıda konuşan Atlas Uluslararası Fuarcılık sahibi Fevzi Atasagun, “Fuarımız 21- 24 Ekim tarihleri arasında açılacaktır. Fuarımızın amacı tarım ve hayvancılıktaki gelişmeleri, makine ve ekipmanları buradaki üretici firmalar tarafından sergilenmesini sağlamak. Çiftçilerimizin de tarımdaki gelişmeleri yakından takip etmelerini sağlamaktır. Atlas Fuarcılık olarak ilk olarak 1996’da Tarım Fuarı yapmaya başladık” dedi.
“Bizim amacımız Çorum Tarım Fuarı’nın kapsamını artırmak” diyen Atasagun, “Çiftçilerimiz ve köylülerimizin ziraat odamız ve birliklerimiz kanalıyla yoğun şekilde katılımını sağlamak. Katılımın yoğun olması dışardan gelen firmalar verimli bir şekilde amacına ulaşsın iletişim sağlansın. Odalarımız ve birliklerimizden köylülerimizi ve çiftçilerimizi fuara getirmelerini istiyoruz. Bu fuara destek verilirse o kadar yararlı olur. Fuara 180 firma katılıyor. Katılımcı firmaların % 99’u Çorum dışından. Çorumdaki firmalar fuarda yok. Biz katılmalarını istiyoruz. Gelsinler görsünler. Onlarda destek versinler ki biz bu fuarı Konya ve Kayseri’de yapılan fuarlar ayarına getirelim. Fuar için destek veren herkese teşekkür ederim” ifadelerine yer verdi.
ÇİFTÇİ: “FUAR NE KADAR CANLI OLURSA 
ÇORUM DA O KADAR ÖN PLANA ÇIKAR”
Çorum’da düzenlenecek fuarın ilimiz için önemine değinen Vali Çiftçi de toplantıda bir konuşma yaptı. Çorum’un bir tarım kenti olduğunu hatırlatarak bu fuarın o nedenle önemli olduğunu söyleyen Vali Mustafa Çiftçi, “Burası hem tarım, hem hayvancılık, hem sanayi, hem de tarih ve turizm memleketi. Ancak Çorum’un baskın karakteri tarım ve hayvancılık memleketi olmasıdır. Bizim kayıtlarımıza göre 40 bin ailemiz ÇKS sistemine kayıtlı. Toplamda 160 bin kişi tarım sektörüyle uğraşıyor. Nüfusumuzun üçte biri geçimini tarımdan sağlıyor. İlimizin tarım potansiyeline bakıldığı zaman ülke çapında ilk 10’da olduğumuz bir çok ürün var. Soğan üretiminde Türkiye’de 3. sıradayız. Mercimek üretiminde Türkiye’de 3. sıradayız. Çeltik üretiminde Türkiye’de 5. sıradayız. Ayçiçeği üretiminde Türkiye’de 6.sıradayız. Yumurta üretiminde Türkiye’de 9. sıradayız. Buğday üretiminde Türkiye’de 12.sıradayız. Yani ilk 10’da hatırı sayılır bir üretimimiz var. Hayvancılık noktasında da öyle hem küçükbaş hayvancılık olsun hem büyükbaş hayvancılık olsun ilimizin bu konuda iyi bir potansiyeli var ve bunları bir araya topladığımız zaman tarım ve hayvancılık fuarının düzenlenmesi gayet mantıklı” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin değişik yerlerinde bu tür fuarların yapıldığını ve Konya, Samsun ile Kayseri Fuarı’nın oldukça iddialı olduğunu anlatan Vali Çiftçi sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz de bu bölgede kendi ölçeğimizde iller arasında iddialıyız. İlimizdeki firmaların da fuara ilgi göstermelerini ve katılım sağlamalarını istirham ediyorum. Firma ne kadar fazla olursa cazibesini o kadar artıracaktır. Zaten bu fuarların maksadı da tarım sektöründe yeni çıkan makinaları sergilemek. Üreticiler ile çiftçiler arasında irtibatı kurmaktır. Tarımda modernizasyonu gerçekleştirmek. Fuar ne kadar canlı olursa ilimiz ön plana çıkacaktır”
(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim