İnternet üzerinden satış yönteminin perakende piyasasının hızla gelişen önemli bir parçası olduğuna değinen TESK Genel Başkanı Palandöken, “Türkiye'de internet kullanıcı sayısı 37 milyonu, sanal mağazalarda satış yapan site sayısı da 15 bini geçti. E-ticaret geçen yıl yapılan 41 milyar 883 milyon TL'lik satış hacmiyle perakende sektörünün önemli bir parçası oldu. 2015 Yılının ilk 6 ayında ise 26 milyar liraya yakın alış veriş yapıldı. Esnaf ve sanatkârımız ile E Ticaret KOBİ'lerimizin yeni pazarlar bulmasına, markalaşmasına ve tanıtımına yardımcı olan bir yöntemdir. Artık teşvik verilirken teknoloji kullanımı belirleyici olacak” dedi.

“E-TİCARET KULLANIMI ANADOLU'DA HIZLA GELİŞİYOR”

Büyük şehirlerde hacmi büyüyen e-ticaretin hızla Anadolu'ya da yayılmaya başladığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yeni pazarlara açılma, satışları büyütme ve yeni markalar yaratmanın bir yolunun e-ticaretten geçtiğini artık herkes öğrenmeye başladı. E-Ticaret 2014 yılında yüzde 25 büyüdü. Bu yılın ilk yarısında yerli kredi kartlarıyla internetten 25,7 milyar lira harcama yaptık. İşlem başına tutar yüzde 11 artarken, işlem sayısı 126 milyonu geçti. Geçen yılın aynı dönemine göre artış oranı ise yüzde 32,7 artış ile 25 milyar 712 milyon lira oldu. Yani Anadolu'da ticaret yapan KOBİ'ler pazarlarını müşteri sayılarını artırmak, markalaşmak hatta dünya piyasalarından müşteri bulmak için sanal sitelerden satış yapmaya başladılar. E Ticarette aracının olmaması, stok, kira, eleman gibi operasyon maliyetlerini düşürüyor. Bilinen büyük firmalar bile AVM'lerde yüksek maliyetle kiraladıkları dükkânlarından daha fazla ciroyu E Ticaret yoluyla sanal mağazalardan yapıyorlar” diye konuştu.

“E TİCARET HER YIL ARTIYOR”

İnternet üzerinden kredi kartlarıyla yapılan E-Ticaretin her yıl düzenli olarak arttığına işaret eden Palandöken, “Yerli kartlarla yurtiçi ve yurtdışında internet üzerinden yapılan işlem sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,3 arttı. İnternette, yerli kartlarla işlemlerin tutarı ise yurtiçinde 23 milyar 566, yurt dışında 2 milyar 146, toplamda ise 25 milyar 712 milyon liraya yükseldi. Geçen yılın aynı dönemindeki işlem tutarı 19 milyar 372 milyon liraydı. Yerli kartlarla yurtiçi ve dışında internet üzerinden işlem tutarı, 2010'da 11 milyar 786 milyon, 2011'de 17 milyar 984 milyon, 2012'de 24 milyar 787 milyon lira olarak gerçekleşmişti. Buna göre, bu yılın ilk yarısındaki işlem tutarı, 2010 yılının 2 katını bulurken, 2012'nin tamamını da geçmiş oldu. Yurtiçi ve yurtdışında yerli kartlarla ödeme işlemi başına tutar ise 204 lirayı buldu. Buna göre geçen yılın aynı döneminde 183 lira olan işlem başına tutar, yüzde 11 artış gösterdi. Yerli kartların yurtiçi kullanımında 222 lira olan işlem başına tutar, yurtdışı kullanımında ise 106 liraya geriledi” şeklinde konuştu.
(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim