İkinci Bahar Lokantası’nda İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Barış’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya kent merkezinde yer alan 14 mahallenin muhtarları ile bazı kurum çalışanları katıldı.

İl Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Barış, radon gazının renksiz, kokusuz, gözle görülmeyen ve topraktan gelen doğal bir radyasyon türü olduğunu belirterek, birçok yoldan kolayca evlere giren radon gazının solunum yoluyla akciğerlere ulaşarak biyolojik hasara neden olduğunu vurguladı.

Ahmet Barış, radon gazının insan sağlığı üzerindeki olası etkilerinin belirlenmesine temel teşkil etmek üzere, kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının belirlenmesine yönelik, 81 ilde yapılacak ölçümlerle “Türkiye Radon Haritası” oluşturulması ve sonrasında “Ulusal Radon Kontrol Programı” geliştirilmesi için Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu arasında bir protokol imzalandığını söyledi.

“Türkiye Radon Haritası’nın oluşturulması çalışmasında; Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bilimsel yöntemlerle seçilmiş ve ülkenin genelini temsil eden, 81 ilimizde mevcut 62320 hanede ev içerisindeki radon gazı miktarının 2 ay boyunca radon dedektörleri ile ölçüleceğini bildiren Barış, bu kapsamda Çorum ve ilçelerinde de toplam 590 hanede ölçümler yapılacağını dile getirdi.

Çorum’da TÜİK tarafından belirlenmiş hanelere 12 Aralık tarihinden itibaren ziyaretler yapılarak radon dedektörlerinin yerleştirileceğini aktaran Dr. Barış, hane sahiplerinin ikna edilmesi ve projeye katkı sağlanması konusunda mahalle muhtarlarından destek istedi.

Ardından Çevre ve Çalışan Sağlığı Şubesi’nden Dilek Somuncu tarafından mahalle muhtarlarına, uygulamanın detayları hakkında bilgiler aktarıldı.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim