Göreve geldikleri günden bugüne kadar arıtma tesislerindeki revizyonları sürekli yaptıklarını dile getiren Külcü, ilimizde Bahabey Çamlığı ve Organize Sanayi Bölgesi olmak üzere iki bölgede arıtma tesislerinin bulunduğunu hatırlattı.

Bahabey Arıtma’daki iki tesisin birinin 1979’da, diğerinin ise 1994 yılında yapıldığını, OSB’deki tesisin ise 2007’de devreye alındığını hatırlatan Külcü, “10, 24 ve 38 yıl önce yapılan 3 arıtma tesisinde sürekli bir revizyon yapıyoruz. Son 8 yıl içinde içmesuyu arıtma tesislerine revizyon için 9,4 milyon TL yatırım yapılmış durumdadır. Bu sayede tesislerimizin ömrü uzamıştır. Suyumuz daha sağlıklı hale gelmiştir. Tabi burada suyu şebekeye vermekle de iş bitmiyor. Bizim için suyun her aşamada kalitesi önemlidir. Ben kendi evimden musluğu açarak suyumu gönül rahatlığıyla içiyorum. Türkiye’de en sağlıklı şebeke sularından birini Çorum Belediyesi vermektedir. Suyun her aşaması gün gün takip ediliyor” dedi.

50 MİLYONLUK TESİS

Altyapı hizmetleri kapsamında suyun kullanıma sunulmasının ardından deşarj ve tahliye edilmesinin de önemine değinen ve bu konuda halen bir tesisin bulunduğunu anlatan Belediye Başkanı Külcü, “Ancak bizim için önemli olan yeni projemiz. Proje ve maliyet çalışmalarında sona gelinmiştir. 2017 yılında ihalesini yapmak istiyoruz. Bu proje için belediye bütçesinden kaynak ayırmak yerine Avrupa Birliği fonlarına başvuracağız. Eğer bu işi oradan halledebilir isek 50 milyon liralık bir kaynağımız başka hizmetlere kullanılabilecek. Arıtma tesisleri içinde sahip olunan en sok teknolojiye göre planlanan proje 500 bin nüfusa hizmet edebilecek kapasitede olacak. Tesis ayrıca suyun içindeki azot ve fosforu ayıran bir tesis de olacak” şeklinde konuştu.

ÜLKEYE ÖRNEK SİSTEM KURDUK

Göreve geldikleri günlerde musluktan akan sularda yaşanan ağır metal kokusuyla ilgili çalışmalarını anlatan Külcü,” Bu konuda çalmadık kapı bırakmadık ama ülke genelinde böyle bir çalışma olmadığını gördük. Böyle bir çalışma için yüksek rakamlar isteyenler bile bize garanti veremedikleri için kendi çalışmamızı kendimiz yaptık. Geliştirdiğimiz metod sayesinde alt kot yerine suyu istediğimiz noktadan alabileceğimiz bir sistem kurduk. Bunu başarabilen ilk Belediye biz olduk. Bakanımıza sunduğumuz çalışmamız örnek oldu ve bunun ülke genelindeki barajlara uygulanması için DSİ’ye direktif verildi” şeklinde sözlerini tamamladı.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim