Altyapı ve Ulaştırma, Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri, Eğitim, İstihdam, Kültür ve Turizm, Sağlık, Sanayi ve Ticaret, Tarım ve Kırsal Kalkınma başlıkları altında, Çorum’da farklılık oluşturacak projeleri ve eylemleri içeren plan Hitit üniversitesi Meslek Yüksekokulu’nda düzenlenen toplantı ile tanıtıldı.

Toplantıya Vali yardımcısı Azmi Yeşil, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Nurcan Baykam, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ile kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mevlüt Özen, önemli bir çalışmayı kamuoyu ile paylaştıklarını belirtti.

Kalkınma Ajansı olarak çeşitli platformlarda çalışmalar yaptıklarını 4 ilde 500’e yakın proje uyguladıklarını belirten Özen, hazırlanan tüm projelerin kendileri için aynı öneme sahip olduğunu vurguladı. OKA olarak şehir plancılığının yanı sıra ekonomik yatırımlar konusunda da yardımcı olmaya çalıştıklarını anlatan Mevlüt Özen, Çorum’un bir yıl önce başlattığı inisiyatifin çok önemli olduğunu belirtti. Çorumdaki çalışmanın ardından Samsun, Amasya ve Tokat’ta da stratejik gelişim planının tamamlanacağını dile getiren Özen, “Birlikte çalışma ve üretme kültürü adım adım ilerlemesi gereken bir hedef. Yapılan çalışmalarla ortaya bir kitap çıktı. İleride bu çalışmaların yeni versiyonları da üretilecektir” dedi.

Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Nurcan Baykam ise önemli bir mesai harcanarak ortaya bir plan çıkarıldığını belirterek, öncelikle plan için kurumların eylem planı ürettiklerini belirtti.

10 başlık altında projelerin ortaya çıkarıldığını söyleyen Prof.Dr. Baykam, üniversitenin akademik altyapıyı hazırladığını ifade etti.

Vali Yardımcısı Azmi Yeşil ise konuşmasında ekonomide olduğu gibi insan kaynağının da kıt olduğunu belirterek dünyanın bir buhran içerisinde olduğunu gelişmiş ülkelerde bile yeni yetişen nesil için istihdam alanları açılamadığını vurguladı.

“Bu tür çalışmalar beni umutlandırdığı gibi boş hayallere de götürüyor” diyen Vali Yardımcısı Yeşil, gelişmiş batı ülkeleri kadar güçlü olamayan ülkelerin eğilmeye mahkum olduğunu, hemen her sorunun altında ekonomik sıkıntıların yer aldığını dile getirdi.

Toplantıda TSO ve ticaret Borsası adına konuşan Fikret Tepençelik de hazırlanan planların kağıt üzerinde kalmaması gerektiğini dile getirdi. Siyasiler, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte bu çalışmalara hız vermesi gerektiğini söyleyen Tepençelik, “Sanayideki gelişmeleri iş hayatına geçiremeyenler sektörden çekilebiliyor. Gelişmeleri en iyi takip edebilmenin yolu da üniversite sanayi işbirliğinden geçiyor” şeklinde konuştu.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim