Ar-Ge yatırımları ile ilgili bir açıklama yapan Hitit Üniversitesi Rektörü Pro f. Dr. Reha Metin Alkan, “Küresel dünyada ülkelerin yüksek rekabet gücüne sahip bir yapıya dönüşmesinde ülkelerin bakış açıları ve izledikleri politikalar yanı sıra yaptıkları Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) yatırımları da büyük bir rol oynamaktadır. Dünyanın en güçlü ekonomisine sahip ülkelerin Ar-Ge harcamaları ve bu harcamaların gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı da göreceli olarak diğer ülkelerden fazladır” dedi.
Hitit Üniversitesi’nin sadece eğitim çalışmaları ile değil, destek olduğu Ar-Ge çalışmaları ile bölgesel katkı sağlayan ve bölgenin gelişmesinde etkili olan bir üniversite olduğunu bildiren Alkan, “Üniversitemizde en önemli Ar-Ge faaliyetlerinin gerçekleştirildiği BAP kapsamındaki toplam 8 farklı proje türünden 2011’den bu yana 400’e yakın projeye yaklaşık 14 milyon TL proje desteği verilmiştir. Ayrıca, TÜBİTAK, Avrupa Birliği, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının finanse ettiği Engellilere Destek Programı (EDES) gibi projeler ve Ulusal Ajans Hibeleri ile toplam 6.100.000 TL destek sağlanmıştır. Bunun ötesinde geçtiğimiz sene faaliyete geçen HÜBTUAM, Teknokent ve Üniversitemizin farklı birimlerindeki mevcut laboratuvarlarımızdaki bina ve cihaz yatırımı, bilimsel çalışmaların alt yapısının oluşturulmasında gerekli olan kütüphane ve bilgi işlem ilişkili gelişmeler ve bir Ar-Ge çalışması olan Ekmek Üretim Laboratuvarı için yapılan desteklerle birlikte son 5 yılda Ar-Ge ve bilimsel çalışmalara verilen doğrudan ve dolaylı destek miktarı 70.000.000 TL’yi aşmıştır” dedi.
Üniversitenin vermiş olduğu bu desteklerin sonucu olarak da bağımsız kurum ve kuruluşlarca kabul gören ve uluslararası akademisyenliğin en önemli göstergeleri olan uluslararası yayınların sayılarında da önemli artışlar gerçekleştiğini kaydeden Alkan, açıklamasında şunları dile getirdi:
“Üniversitemizde çok yüksek dolulukla yaklaşık 17,000 öğrenciye ulaşılmış, sadece ön lisans/lisans eğitiminde değil, lisansüstü eğitiminde de önemli gelişmeler katedilmiş, ilimiz ile yakın bir diyalog içinde bilim, bilim için değil, bilim insanlık için anlayışıyla her alanda üniversitemiz büyümesini sürdürmüştür. Zira ülkemizdeki üniversiteler sıralamasında bu başarıların somut sonucu olarak sürekli bir şekilde yükselme görülmüştür. Örneğin URAP Araştırma Laboratuvarı tarafından Türkiye’deki Üniversitelerin 2016-2017 Türkiye Sıralama Sonuçlarına göre aralarında Üniversitemizin de bulunduğu 2000 Yılından Sonra Kurulan Üniversiteler Genel Sıralamasında Üniversitemiz 2011 yılına göre 26 basamak yükselerek 15. sıraya; Devlet Üniversiteleri Genel Sıralamasında ise, 28 basamak yükselerek 60. sıraya yerleşmiştir.
2023 hedeflerine ulaşmak için yıllık ortalama %10’un üzerinde ihracat artışına ihtiyacımız bulunmakta ve bunun için de katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi ve ihracatı gerek. Bu tür ürünler ise Ar-Ge, inovasyon ve ileri teknolojiye dönük çalışmaları gerektiriyor. Bu alanlarda yapılacak harcamalar başlangıçta yüksek gibi görünse de, orta ve uzun vadede kesinlikle geri dönüşü olacaktır. Zira her yıl Ar-Ge’ye yapılacak 1 milyar USD’lık yatırımın, gelecek 10 yıl boyunca Türkiye GSYİH’nı %1 artıracağı ifade edilmektedir.
Rektör Prof.Dr. Alkan “Ülkemizin dünya pazarında rekabet gücünün artırılması, başta üniversitelerimizin sahip olduğu bilim ve teknolojinin ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürülmesi, ihracatımızdaki orta ve yüksek teknoloji ürünlerinin payının artırılması, yüksek katma değerli üretim kapasitemizin artırılması için bizler de hükümetimizin sağladığı imkanları Üniversitemizin ve şehrimizin hizmetine sunduk. Üniversitemizde bilimsel araştırmalar yapan öğretim elemanlarımıza Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi aracılığıyla farklı kategorilerde ve bütçelerde önemli destekler verilmektedir. Söz konusu desteklerle, Üniversitemizde araştırmaya yönelik proje kültürünün yaygınlaştırılması, nitelikli proje üretilmesi ve bilimsel hareketliliğin arttırılması ile evrensel ve ulusal bilime, ülkenin teknolojik, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir. 2010 yılında öğretim üyesi başına yalnızca 423 TL olan BAP destek miktarı, 2015 yılında 66 kat artarak 28,736 TL’ye ulaşmıştır. Göreve geldiğimizden bu yana yaklaşık 21,5 milyonu Merkez Laboratuvar ve Teknokent inşaatına ait olmak üzere, 70,2 milyon TL’ye yakın Ar-Ge’ye dönük doğrudan veya dolaylı destek sağlanmıştır. Hükümetimizin bu konudaki destekleri her geçen gün artmakta olup, bizler de bu doğrultuda tüm araştırmacılarımıza destek sağlamaya devam edeceğiz.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim