2005 yılında 5378 sayılı ‘Engelliler Kanunu’nun kabulü, Uluslararası Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmenin 2009 yılında ve Ek Protokolün 2015 yılında onaylanarak yasalaşmasıyla birlikte engellilerin sosyal ve hukuksal alanda birçok ayrıcalıklı haklara kavuşturulduğunun kaydedildiği açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“5378 sayılı kanun ile bütün engel gruplarını kapsayacak şekilde engellilerimizin sosyal hayata başkasının yardımına ihtiyaç duymadan katılımlarını kolaylaştırmak için erişilebilir binalar, parklar, kaldırımlar ulaşım araçları ve teknolojilerin düzenlenmesi zorunluluk haline getirilmiştir.

Bakanlığımız son yıllarda yaptığı değişim süreci kapsamında kurum bakımından ziyade yakını olan engellilerin yaşadıkları aile ortamından ayrılmadan ikametgâhlarında bakım hizmetinden faydalanmasına yönelik çalışmalarına hız vermiştir. Bakıma muhtaç engelliye kendisi bakan aile üyelerine/yakınına bir aylık net asgari ücret tutarında ödeme yapılmaktadır. Bakım ihtiyacı olan engelli bireyler, evde bakım hizmetinden gereken şartları taşımaları ve bakımlarının akrabaları ya da vasi tarafından sağlanması halinde, ikametgâhlarında bu hizmetten yararlanabilirler. Bakım veren kişiye aylık net asgari, ücret ödenir.

Bu kapsamda ilimiz genelinde ortalama aylık 4266 ağır ve bakıma muhtaç engelliye evde bakım yardımı hizmeti sunulmaktadır. 4266 kişinin bakıcılarına aylık 1027 TL bakım ücreti olarak bu yıl toplam 41.913.803,17 TL ödeme yapılmıştır.

Aile yanında bakımı sağlanmayan engelli bireyler ise resmi ve özel bakım merkezlerine yerleştirilir. Resmi kurum bakımı ücretsizdir. Özel bakım merkezlerinde Verilen bu hizmetin karşılığı bir engelli için iki asgari ücret tutarında ödeme yapılmaktadır.

İlimizde Laçin ve Sungurlu ilçelerimizde olmak üzere 2 özel engelli bakım merkezinde (143+41) toplam 184 engelli kişiye yatılı bakım hizmeti verilmektedir ve bu hizmet karşılığında Özel Bakım Merkezlerine aylık toplam 647.796,59 TL ödeme yapılmaktadır. Bu yıl toplam 4.584.621,95 TL ödeme yapılmıştır.

Çorum Merkez Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğünde her yaş dan 14 erkek ve 52 bayan, Umut Evinde 5 bayan engelli olmak üzere toplam 71 zihinsel engelli vatandaşımıza yatılı olarak hizmet verilmektedir.

Atıl Üzelgün Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde Müdürlüğünde 67, Kamile-Hacı Ahmet Akdağ Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğünde 66 olmak toplamda altmış yaş üzeri 133 vatandaşımıza yatılı hizmet verilmektedir.

Toplamda 388 engelli ve yaşlı vatandaşımıza kuruluşlarımızda her türlü bakımı yapılarak yatılı hizmet verilmektedir.

Kurum olarak engellilerimizin insan onuruna yakışır şekilde bakımına, korunmasına, becerilerinin geliştirilmesine ve sosyal hayata uyumuna ilişkin bakım ve rehabilitasyon hizmetleri sunulmaktadır.

Bakım hizmetleri kapsamında; engellilerimizin öz bakım ihtiyaçları yanında var olan yeteneklerinin korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim