Çorum’da 28 yıl önce vefat eden Nurettin Ölçer’in ve bu yıl ölen Nahide Ölçer’in torunu İrfan Peker, ilginç bir olay yaşadı.

1925 yılında doğan ve 1989 yılında vefat eden Nurettin Ölçer, 1976 yılında Bağ-Kur’dan emekli oldu. Vefat ettiği güne kadar emekli maaşını alan Ölçer’in torunu İrfan Peker’in eline ilginç bir yazı ulaştı. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gönderilen yazıda Nurettin Ölçer’in 1972, 1973, 1974 yıllarında Bağ-Kur prim borcu olduğu, 458 TL olan ana borcun şu anda 2008 TL olduğu bildirildi.

Dedesinin prim borcunu ödeyen İrfan Peker, bu yıl 26 Mayıs’ta anneannesi Nahide Ölçer’i de kaybetti. İrfan Peker, 16 Haziran’da eline ulaşan resmi bir yazıyla bir şok daha yaşadı. Yine Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gönderilen yazıda, dedesi Nurettin Ölçer’den anneannesi Nahide Ölçer’e kalan emekli maaşının her ay fazla yattığı belirtilerek fazla yatan paranın mirasçılar tarafından ödenmesi gerektiği bildirildi.

Bu duruma isyan eden İrfan Peker ise dedesinin mezarı başında gazetecilere yaşadıkları hakkında bilgi verdi.

İrfan Peker, yaşadığı olayları şöyle anlattı:

“Elimde evraklar var. 39 yıl sonra Bağ-Kur emeklisi şahsa bir emekli maaşı ödeniyor ve prim borcu olduğu söyleniyor. Tam 39 yıl sonra. Neredeyse yarım asır sonra söyleniyor. Bunun ardından 41 yıl sonra da devlet baba, ‘Ben fazla ücret ödedim Bağ-Kur emeklisine, ben bunu talep ediyorum’ diyor. Ben bunu anlamış değilim. İlgililerin beni bir şekilde bilgilendirmesini istiyorum. Bu adaletsizliktir. Dedem 1925 doğumlu. 1989 yılında vefat etti ama 1976 yılında Bağ-Kur’dan emekli oldu. Vefat ettiği yıla kadar da emekli maaşını aldı. 2015 yılına kadar da anneannem, eşi Bağ-Kur’dan maaş aldı. 2015’te gelen bir yazıyla 1972, 73 ve 74 yıllarında dedemin Bağ-Kur’a prim borcu olduğu söylendi. Bende bu borcu araştırdığımda rakam olarak abes bir rakam olduğunu gördüm. Dedemin o dönemden kalan ana borcunun 458 TL, toplam bedelin de 2008 TL olduğu söylenerek benden tahsil edildi. Bu süreçte anneannem 3 ay maaş almadı. Ben bu parayı ödedikten sonra tekrar maaş ödemesi yapılmaya başlandı” dedi.

Anneannesinin de geçen yıl 26 Mayısta vefat ettiğini dile getiren Peker, “16 Ağustos 2017 tarihinde anneanneme bir yazı geldi. Burada da 1989 yılında ölen Nurettin Ölçer’e zaman içerisinde Bağ-Kur emekli maaşı yatarken ‘Fazla Emekli Maaşı’ ödendiğinden dolayı yersiz ödeme yapıldığı beyan edildi. Bu yersiz ödemenin de mirasçılar tarafından devlete geri iadesi istendi. Tabi ben bunu da araştırdığımda yersiz ödemenin nasıl olduğunu kimse söyleyemedi. Ama bunu da bizden tahsil ettiler” diye konuştu.

(Yusuf ÇINAR)

Editör: TE Bilisim