Kimse Yok Mu Derneği Çorum Şube Müdürü Erkal Aykaç, öğrencilerin sosyal sorumluluk bilinciyle Afrika’daki ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmak amacıyla katarakt ameliyatı projesine destek verdiklerini söyledi.
Erkal Aykaç, güneş ışınlarının dik geldiği Afrika’da yetersiz beslenme ve kum fırtınalarının etkisiyle çok sayıda katarakt vakası oluştuğunu belirterek, sadece Sudan Darfur’da 2 milyonun üstünde katarakt hastasının açlık ve sefaletle boğuşurken, tedavi imkânı bulamadıklarından gözlerini kaybettiklerini söyledi.
Kimse Yok mu Derneği’nin ilk olarak 2008’de ekip göndererek katarakt ameliyatı gerçekleştirdiklerini ve o tarihten 2014 Eylül ayı sonu itibarıyla Sudan (Darfur-Hartum ), Çad, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo, Kongo Cumhuriyeti ve Nijer’de toplam 30 bin 180 kişinin ameliyat sonucu yeniden görmelerini sağladıklarını açıkladı.
Erkal Aykaç, projede daha çok hastaya ulaşabilmek ve ilgili ülkelerin ekonomisine katkıda bulunabilmek amacıyla yerel hastane ve göz poliklinikleriyle anlaşmalar yapıldığını ve bu ülkelerdeki yerleşik Türk gönüllü kuruluşları ve yerel yardım örgütleriyle işbirliğine gidilerek ihtiyaç sahibi katarakt hastalarının belirlendiğini dile getirdi.
Geçtiğimiz yıl projelendirilen ve inşası sonlanmak üzere olan 4 hastanenin Somali’nin başkenti Mogadişu’da, Kenya Malindi’de, Uganda Jinja’da ve Etiyopya Harar’da yakında hizmete açılacağını bildiren Aykaç, “Hastaneler tamamen bittiğinde bölgedeki katarakt hastalarının tedavisinde önemli bir yere sahip olacak. Afrika’nın bağrında açılacak her hastane geleceğin sağlıklı nesillerinin yetişmesi adına insanlığa verilmiş bir müjde olarak hayırseverlerini bir ömür selamlamaya devam edecek.” dedi.
Samanyolu Lisesi Müdürü Yahya Ceylan ise öğrencilerin düzenlediği sosyal sorumluluk projesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim