Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesinde tam bağımsızlıkçı, laik, eşitlikçi ve büyük bir millet olma iradesinin mevcut olduğunu anlatan Çiftçi, Cumhuriyet’in; tam bağımsızlığı, ulusçuluğu, yurttaşlığı, çağdaşlığı ilke edinenlerin kurduğu bir rejim olduğunu kaydetti.

Çiftçi, açıklamasında şunları dile getirdi:

“1.Dünya Savaşından yenilgiyle çıkan Osmanlı Devleti, emperyalistlerin dayatmasıyla ölüm fermanı niteliğinde olan Mondros Ateşkes Antlaşmasını ve sonrasında Sevr Antlaşmasını imzalamıştır. Anadolu’nun işgaline İstanbul hükümeti boyun eğmiştir. Emperyalist devletlere göre, Türk Milletinin tarih sahnesinden silinmesinin önünde artık hiçbir engel kalmamıştır. Emperyalizmin tetikçilik görevi verdiği Yunan Ordusu’nun İzmir’e çıkarak Ankara yakınlarına kadar ilerlemesi ile Sevr Antlaşması fiilen uygulamaya konulmuştur.

19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’da yaktığı bağımsızlık meşalesi, bir ulusun esarete karşı, özgür yaşama iradesinin tezahürü olmuştur. Milli Mücadele’nin Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Türk ordusu, Sakarya Meydan Muharebesiyle Yunan ordusunun Sakarya’nın batısına kadar geri çekilmesini sağlamıştır. Bir yıl sonra Ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ parolası ile 26 Ağustos 1922 sabahı Büyük Taarruz başlatılmıştır. 30 Ağustos Meydan Muharebesiyle düşman cephesi yarılarak Yunan ordusu bozguna uğratılmıştır. Türk Ordusunun kovalaması ile 9 Eylül 1922’de Yunan ordusu geldikleri yerden denize dökülmüştür. Türk süvarilerinin nal sesleri, İzmirlilerin sevinç gözyaşları ve coşkulu alkışları arasında kesin zafere ulaşılmıştır. Aynı zamanda kalıcı bir zafer için Türkiye Cumhuriyeti’nin de temelleri atılmıştır.

Tüm ezilen uluslara ilham kaynağı olan Ulusal Kurtuluş Mücadelesini iyi anlamak ve aynı acıların tekrar yaşanmaması için ülkemizin tapusu Lozan Barış Antlaşmasına, Milli Ordumuza, Laik Cumhuriyetimize, Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkmak her Cumhuriyet yurttaşının görevidir.

Genel Sağlık-İş; kurtarıcı ve kurucu iradeye sahip çıkarak, Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuza dek yaşatmak için tüm çabayı gösterecektir. Bu anlayışla; özgürlük ve bağımsızlığı için canlarını ortaya koyan haysiyetli ve şerefli Türk Ordusu’nun halkına armağanı Büyük Zaferi coşkuyla kutluyor, başta Ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere milli mücadele kahramanlarımızı, tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve saygıyla anıyoruz.”

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim