Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Çorum Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ahmet Pehlivan, Çorum Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, Çorum Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı’nın da hazır bulunduğu tohum dağıtım töreninde konuşan Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı, “Bu proje ile ilimiz bitkisel üretiminin gelişmesine ve dolaylı etki ile hayvancılığın gelişmesine önemli katkı sağlayarak hayvan ve hayvansal ürünlerde önemli ölçüde artış sağlanacak, hayvancılığın sürdürülebilir bir faaliyet olması gerçekleştirilmiş olacaktır.

Proje kapsamında nadas alanlarını daraltmak, bitkisel üretimi geliştirmek ve kaliteli kaba yem üretmek amacıyla Merkez ilçe ve Alaca ilçemiz ile birlikte toplam 1763 dekar alanda üretim yapılması planlanmıştır.

Bu proje ile adi fiğ ve yonca tohumları Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ( TİGEM)'nden temin edilmiş olup, silajlık ve danelik mısır çeşitleri ise KWS Türk Tarım Ticaret Anonim şirketinden temin edilmiştir. Üretiminin yapılması için, silajlık mısır, danelik mısır, adi fiğ ve yonca tohumlarının, tamamı hibe olacak şekilde, dağıtımı yapılacaktır.

Merkez ilçemizde toplam 236 üretici ve Alaca ilçemizde toplam 44 üreticimizin başvuruları 29.01.2019 ile 22.02.2019 tarihleri arasında alınarak, toplam 279 dilekçe kabul edilmiştir. Bu dilekçeler Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı, Ziraat Odası Başkanı, Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı ve Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı ile birlikte kur’a çekilerek hak sahipleri belirlendi.

Sonuç olarak; dekara 10 kg adi fiğ tohumu kullanılmaktadır, dekara 4 kg yonca tohumu ekimi gerçekleşecektir. Toplamda 900 dekar alan için 90 kişiye adi fiğ tohumu, 1000 dekar alan için 80 kişiye yonca tohumu, 480 dekar alan için kişiye 40 kişiye danelik ve silajlık mısır tohumu dağıtımı yapılacaktır. İlimize yaklaşık parasal değeri toplamda 173 bin lira hibe biçiminde dağıtımı gerçekleştireceğiz.” (Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim