Çorum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada 2017 yılında 2604 dosyanın uzlaştırmacılara verildiği, verilen bu dosyaların 1274’ünün olumlu sonuçlandığı, 350 dosya bakımında ise uzlaştırma işlemlerinin devam ettiği belirtildi.

Son olarak hakaret ve tehdit gerekçesiyle yapılan şikayet üzerine başlatılan bir soruşturmanın uzlaştırma uygulamasıyla sonuca bağlandığı vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

“Uzlaşma; suçtan mağdur olan kişinin, suç şüphelisi ile anlaşması sonucunda ceza yargılamasını sona erdiren hızlı, etkin ve çabuk sonuç almayı sağlayan alternatif bir çözüm yöntemidir. Uzlaşma onarıcı adalet sistemi çerçevesinde suç dolayısıyla oluşan zararın giderilmesini sağlamaya çalışmakta ve failin cezalandırılmasına rağmen, mağdurun hala mağdur durumda olmasının ve faile husumet beslemesinin önüne geçmeyi de amaçlamaktadır.

Uyuşmazlıkların uzlaşma ile sonuçlandırılması sayesinde mahkemelerin iş yükü azalmakta, mağdurun zararının kısa sürede giderilmesi nedeniyle adalete olan güven artmaktadır. Suçun faili açısında ise ceza ve tazminat davaları uğraşmamak, hapis ya da para cezası ile karşı karşıya kalmamak ve sabıkasızlık durumunun devamını sağlamak gibi yararları olduğu gözlemlenmiştir. Tarafların anlaşması halinde, uyuşmazlıklar sosyal sorumluluk projelerinde yer alınması suretiyle de sonuçlandırılabilmektedir. Bu durumun mağdur ve fail üzerinde psikolojik açıdan olumlu etkileri olduğu görülmüştür.

DİKKAT ÇEKEN UZLAŞMA ÖRNEĞİ

Bu kapsamda son olarak bir örnek uzlaştırma uygulaması daha yapılmıştır. Müşteki S.G.A., şüpheli A.K.’nın kendisine hakaret ve tehdit bulunduğu gerekçesiyle şikayetçi olmuş ve konuyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma konusu suçun uzlaşma kapsamında olması nedeniyle Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği hükümlerine göre uzlaştırmacı görevlendirilmiştir.

Uzlaştırmacı tarafından yürütülen müzakereler sonunda, müşteki uzlaşmayı; ihtiyaç sahibi çocuklara, şüpheli tarafından 1.000 TL tutarında kıyafet alınması şartına bağlamış ve bu talep şüpheli tarafından kabul edilmiştir.

Uzlaştırmacı tarafından yapılan çalışma neticesinde, Çorum Bahçelievler İlkokulu Rehberlik Servisi tarafından tespit edilen ihtiyaç sahibi öğrencilere 1.000 TL tutarında kışlık bot alınmış ve uzlaştırmacı tarafından şüpheli adına okul yönetimine teslim edilmiştir.

Uzlaşma sayesinde şüpheli, yargılanmaktan ve yargılama sonucunda ceza alma ihtimalinden kurtulmuş, sosyal bir sorumluluk yerine getirilmiş ve mağdur açısından “Onarıcı Adalet” ilkesi hayat bulmuştur.”

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim