Ak Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, sulu tarımın çiftçiler için önemli olduğunu belirterek, hedeflerinin 2023 yılında sulanabilir arazi miktarının yüzde 90’ının sulanmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Vali Yardımcısı Adem Saçan ile birlikte Çorum Ziraat Odası’nı ziyaret ederek Oda Başkanı Mehmet Sayan ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelen Ceylan, “Huzur içerisinde, güven içerisinde bir tarımsal üretim için parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı sistemine geçmemiz gerekir” diyerek, çiftçilerden ‘evet’ oyu vermelerini istedi.

15 yıllık iktidarları boyunca her zaman çiftçinin yanında olduklarını kaydeden Ceylan, “Cumhurbaşkanımız ‘tarımı kalkındıramadığımız sürece kendimizi kandırmış sayılırız’ der.

Çorum’da sulu tarımla ilgili 3-4 yıl içerisinde belli bir mesafe kat etmiş olacağız. 2000’li yıllarda sulanabilir arazimizin ancak yüzde 12’si sulanabiliyordu.  Şu an yüzde 50’yi geçtik. Kızılırmak-Tımarlı, Obruk-Dutludere, Koçhisar ve Cemilbey sulama projeleri ile arazilerimiz suya kavuşacak. Sadece Cemilbey Barajı ile 66 bin dönüm arazi sulanacak. Bunlar çok büyük projeler. Orta ölçekli sulama göletleri ise her sene hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu sene sulamaya 22 milyon lira ayrıldı. 2023’de Çorum’da sulanabilir arazinin yüzde 90’ının sulanmasını hedefliyoruz.

Kendimde ziraat mühendisi olmam nedeniyle çiftçinin halinden anlıyorum. Suyun ne kadar değerli olduğunu çok iyi biliyorum. Çiftçimiz ne istiyorsa biz de onu yapmak için çaba göstereceğiz” dedi.

Ulusal anlamda milli tarım projesini başlattıklarını belirten Ceylan, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Gıda olmayınca hayat duruyor. 21’inci yüzyılda tarım ve gıda güvenliği dünya gündeminin birinci sırasında yer alıyor. İnsanların nüfusu her geçen gün artarken, gıdaya olan ihtiyaç da aynı oranda artıyor. Bu nedenle sürdürülebilir gıda arzını sağlamak temel görevimizdir.

Çorum’da geride bıraktığımız 2016 yılında çiftçimize 98 milyon liralık destek verildi. Destek ödemelerini birleştirerek yılda iki defa olmak üzere Mayıs ve Ekim aylarında vereceğiz. Bir tek ayçiçeği destek ödemesi verildi. O da en kısa sürede ödenecek.

Huzur içerisinde, güven içerisinde bir tarımsal üretim için parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı sistemine geçmemiz gerekir. Bir daha 15 Temmuzları yaşamamak için bir ve beraber olmamız gerekiyor. ‘Evet’ diyen de ‘hayır’ diyen de bizim vatandaşımız. Ancak oy verirken, Avrupa ülkelerinin neden ‘evet’ propagandası için oraya giden bakanlarımıza izin vermezken, bazı ‘hayır’ programlarına izin verdiğini iyice düşünün ve oyunuzu ona göre verin.”  

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim