31 Mart ve 23 Haziran seçimlerinin ardından hem teşkilatlarda hem de Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde hızlı bir değişim beklendi. Ancak AK Parti “duygusal bir karar yerine yapısal sorunları tespit eden, daha sağlıklı ve nitelikli değişim için süreci zamana yayma” kararı ile daha doğru bir adım atmaya çalıştı. Bunun için kongre süreci 1 yıl öne çekilerek, il - ilçe teşkilatlarının yenilenme süreci için de bir yıllık bir takvim öne konuldu.

İL TEŞKİLATLARI DİDİK DİDİK EDİLİYOR

Alınan karar doğrultusunda AK Parti Genel Merkezi Teşkilat Başkanlığınca ilk yapılan iş Türkiye genelinde tüm il başkanlıklarının masaya yatırılması oldu. Her kentle ilgili ayrı ayrı çalışma başlatıldı.

Bu çerçevede kentin milletvekilleri, kadın-gençlik kolları başkanları, sivil toplum örgütleri, esnafla görüşmeler yapılmaya, memnuniyet anketleri düzenlenmeye başlandı. Hatta tebdil-i kıyafet kentlerde nabız yoklayan görevliler oldu, raporlar hazırlandı. Tüm bunların sonunda değişim kararı alınan illerde il başkanı istifa ettirilerek yerine il yönetimini kongreye götürecek birer kişi görevlendirildi. Bu şekilde istifası istenen il başkanı sayısı 2 hafta içerisinde 7’ye ulaştı. Bu sayının daha da artabileceği ifade ediliyor.

Yazının girizgâhında belirttiğim gibi, özellikle İstanbul ve Ankara’nın kaybedilmesi AK Parti’de, ‘sudan çıkmış balık’ etkisi yarattı. Bu şoktan kurtulmak için AK Parti Genel ve Yerel seçimleri birlikte ve erken yapmayı düşünüyor. Bu tarihin de muhtemelen 2020’nin Kasım ayı olması öngörülüyor.

SEÇİLMİŞ BELEDİYELERDEN DE MEMNUNİYETSİZLİK VAR

Yine, siyaset kulislerinde AK Parti’nin İstanbul, Ankara, Adana, Mersin ve Antalya gibi Belediyeleri kaybetmesi 31 Mart Yerel seçimlerinde şok etkisi yaratırken, AK Parti’nin kazanmış olduğu bazı belediyelerde de umduğunu bulamadığı konuşuluyor.

Bu nedenlerle hem kaybedilen, hem de kazanılan Belediye Başkanlarını değiştirme fırsatı yakalayacağına inanan AK Parti’nin yerel seçimlerin erken tarihte yapılmasını fırsata dönüştürmesi bekleniyor. Tabii 1 yıl siyasette çok önemli bir süre. Ancak Genel ve Yerel seçimlerin birlikte yapılması yukarıda anlattığım sebeplerden dolayı cazip görülüyor.

ÇORUM İL TEŞKİLATINDA DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYOR

Yine, AK Parti’ye yakın TBMM parlamento muhabirlerine göre bu süreçte Çorum AK Parti İl teşkilatında bir değişiklik beklenmiyor. AK Parti Genel Merkezi’nin Yusuf Ahlatcı ve ekibinden memnun olduğu gözleniyor.

Öte yandan 31 Mart yerel seçimlerinde başarısız olan bazı AK Parti ilçe başkanlarının istifa ettirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Özellikle 2 ilçenin AK Parti ilçe başkanlarının, yakın bir zamanda AK Parti Genel Merkezinin direktifleriyle istifa edecekleri bana gelen bilgiler arasında yer alıyor. Hangi ilçe başkanlarının görevden alınacağı konusuna gelince; Bunu bilgiyi aldığım kaynaktan, off the record -kayıt dışı- şartıyla bana söylendiği için açıkla(ya)mıyorum.

Editör: TE Bilisim