Çorumlu, 2019 yılını, müjdeler alarak, umutlanarak, ama somut bir takım gelişmelere tanık olamadan geçirdi. Çorum’un beklentilerinin karşılanması adına gösterilen çabaları elbette önemsiyoruz. Alınan sözler de zaten bu çabaların birer ürünü. Ancak, yakında adım atacağımız 2020 yılında daha fazlasına ihtiyaç olduğu da kesin.

Ülke, ekonomik bakımdan ciddi bir darboğazdan geçiyor. Kamu maliyesi sıkıntılı. Açık ifadesiyle “devletin kasası tamtakır”. Özel sektörde, iflaslar, konkordatolar birbirini izliyor. Çorum ekonomisi de, hiç abartısız “tarihin en zor dönemi”ni yaşıyor.

Esnaf, çiftçi, tüccar, sanayici, serbest meslek erbabı, herkes, ama herkes sıkıntıda. Onun için, doğal olarak 2020 yılından beklentilerin başında, piyasaların rahatlatılması, darboğazdaki tüm sektörlere nefes aldıracak finans desteklerinin sağlanması geliyor. Bu yaraları sarılırsa, Çorumlu, kendi toplumsal barışını, birlik, beraberlik ve kardeşliğini kendisi sağlar, sanayileşme, ekonomik büyüme yolunda yürüyüşünü sürdürmeyi de kendisi başarır.

Çorumlu’nun devletten beklediği altyapı yatırımlarının başında, havalimanı ve YHT (Yüksek Hızlı Tren), yani demiryolu projesinin hızlandırılması geliyor. Havalimanı, “sanayi kenti” hedefinin, demiryolu da bölgesel kalkınmanın olmazsa olmazı. Dahası, Çorum’un “teslimi gecikmiş” hakları. 2020’de artık somut gelişmeler olmalı, örneğin havalimanı inşaatına fiilen başlanmalı.

Çorum’un sağlık sorunlarının başında, eski Devlet Hastanesi’nin yerine 250 yataklı yeni bir hastanenin yapılması, Diş Hastanesi projesinin ve Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesinde Onkoloji Merkezi’nin hayata geçirilmesi geliyor. Elbette bu yatırımların yanında, ayrıca ilaç ve sarf malzemesi sıkıntılarının giderilmesi ve sağlık personeli sayısının artırılması gerekiyor.

2020 yılının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Hattuşa Yılı” ilan edilmesi de, paha biçilmez tarih hazinelerine sahip Çorum’un, turizm açısından inanılmaz derecede geri kalışına artık bir son verecek “ilk adım” anlamını taşıyacak. Yine, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Çorum ziyaretinde sözü alınan kent içi düzenlemeler de, Çorum turizminin hak ettiği düzeye ulaşabilmesi açısından büyük öneme sahip.

Özetle, Çorum, 2019’da umduklarını bulamadı, umut 2020’de.