Kutlamalar kapsamında İl Ticaret Müdür Vekili, İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Fikret Yıldırım ve heyet üyeleri Av. Altuğ Afat, Mehmet Akçay, Şükrü Cesur ve Yakup Arslan, Vali Ahmet Kara’yı makamında ziyaret etti.
Ziyarette, tüketici şikâyetleri hakkında Vali Kara’ya bilgi veren İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Fikret Yıldırım, 2014 ve 2015 yılı içerisinde tüketici başvuruları şikâyetlerinin başında banka sözleşmesi geldiğini kaydederek, daha sonra sırasıyla elektronik cihazlar, işyeri dışında yapılan satışlar ve mesafeli satışlar hakkında şikâyetlerin geldiğini söyledi.
2014 yılı içerisinde 52.029 adet tüketici şikâyeti başvurusu yapıldığını, bu başvurulardan, 34.348 adedinin tüketici lehine, 5.393 adedinin ise tüketici aleyhine sonuçlandığını anlatan Yıldırım, 2014 yılından kalan 12.288 adet başvurunun 2015 yılına devredildiğini söyledi.
2015 yılı Şubat ayına kadar hakem heyetine 8 bin adet şikâyet başvurusu geldiğini kaydeden Yıldırım, 2014 yılından devren 12.288 adet şikâyet başvurusunun toplamı olan 18.838 adet şikâyetten 4.137 adedinin tüketici lehine, 4.355 adedinin ise tüketici aleyhine sonuçlandığını, kalan 10.346 adet başvurunun ise işlemlerinin devam ettiğini bildirdi.
Ziyaretten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Kara ise, tüketicilerin her zaman zayıf olduğunu kaydederek, değerlendirmelerin iyi yapılması gerektiğini söyledi.
Vali Ahmet Kara, Tüketici Hakları Heyeti’ne gelen şikâyet kararlarının çoğunun tüketici lehine sonuçlanmasının memnun edici bir durum olduğunu kaydederek, “Çünkü tüketici her zaman zayıftır. Mahkemelerimiz tarafından bu haksızlıklar mutlaka cezalandırmalıdır” dedi.
Vali Kara, “Esnafımız sattığı üründe bir sıkıntı olduğu zaman para iadesi yapmayı hiç düşünmüyor, genellikle başka ürünle değiştirme taraftarı oluyorlar. Para iadesinde zorlanıyorlar. Çorum’da böyle bir duruma rastlamadım ama büyük illerde bu sıkıntı oldukça yaygın.
Şuanda 12 bin kişinin şikâyetinde hale bir sonuç alınamaması iyi bir sonuç değil. Bir laf vardır, “Geciken adalet, adalet değildir” diye. Bu yüzden biran önce bunlarım sonuçlandırılması lazım. Kararların çoğunun tüketici lehine sonuçlanması memnun edici bir durumdur. Çünkü tüketici her zaman zayıftır. Tüketici hakları fevkalade önemlidir” şeklinde konuştu.
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim