ÖSYM Yürütme Kurulu tarafından 2010 KPSS'de kopya çekilmesi nedeniyle Eğitim Bilimleri Testi’ni, Ankara 1. İdare Mahkemesi ise Genel Yetenek ve Genel Kültür Sınavı’nı iptal etmişti. 827 bin kişinin katıldığı sınavdaki Genel Yetenek ve Genel Kültür sonuçlarına dayanarak takip eden yıllarda 150 bin kişi memur oldu.
Sınavın iptalinin ardından bu kişilerin durumu da tartışılmaya başlandı. Derinleştirilen soruşturmayı kopyayı ortaya çıkaran Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman yürütüyor. Erkman'ın talimatı ile 7 kişilik akademisyen bilirkişi ekibi, sınavlara giren adayları mercek altına aldı. İlk etapta sınavda 90 ve üzeri net yapan 81 bin 706 kişi tespit edildi. Ardından bilirkişiler, 81 bin 706 kişinin cevap kâğıtlarını ve soru kitapçıklarını inceledi. İncelemede 10 bin 151 kişinin sınav sorularını önceden elde ettiği saptandı.
Savcılığın hâlâ değişik kurumlarda çalışan 10 bin 151 kişiyi, Devlet Personel Başkanlığı'na bildireceği öğrenildi. Bu isimlerin bildiriminden sonra kamu ile ilişiklerinin KHK kapsamında kesileceği kaydedildi. Tespit edilen şüpheliler arasında TBMM ve MİT'ten isimler ile 80 kaymakam olduğu öğrenildi. Savcılık kaynakları, “Şüpheli sayısı daha da artabilir” dedi.
(Habertürk)
Editör: TE Bilisim