Köylülerin tepkisine neden olan kesimlerin geçtiğimiz hafta gerçekleştiği ve özellikle köylü için kutsal bir yer olan türbenin yanında 200 yıllık ağaçların bulunduğu bölgede yapıldığı öğrenildi.

Olayın duyulmasının ardından bir açıklama yapan Hımıroğlu Köyü Muhtarı Bülent Durna, 1960 yılında bekçi hakkı ödeyerek koruyup yetiştirdikleri ormanların gençleştirme bahanesiyle kesildiğini belirterek, “Orman köylüleri olarak zor koşullarda yetiştirdiğimiz ormanların bu yolla yok edilmesini istemiyoruz” dedi.

Hımıroğlu Köyü’nden olan Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şube Başkanı Nurettin Aksoy dede ise, söz konusu yerin bölge halkı için “kutsal” bir yer olduğuna dikkat çekerek, “Yüzyıllardır burada yağmur duası yapılırdı, kurbanlar kesilir, lokmalar yenilirdi. Buradaki ağaçlar kimseye danışılmadan kesilmiş” şeklinde tepkisini dile getirdi.

'ORMANLARIN BU YOLLA YOK EDİLMESİNİ İSTEMİYORUZ'

Çok zor koşullarda yetiştirdikleri ormanların bu yolla kesilmesini istemediklerini dile getiren Köy Muhtarı Bülent Durna, köylülerin büyük tepkisini çeken olaya ilişkin şunları söyledi:

“Köyümüzün 1960 yılından itibaren bekçi hakkı ödeyerek koruduğu yetiştirdiği ormanlar gençleştirme bahanesiyle ve köye hiçbir katkısı olmadan ihale ile müteahhitlere verilerek kesilmektedir.

Oysaki orman köylüleri olarak zor koşullarda yetiştirdiğimiz ormanların bu yolla yok edilmesini istemiyoruz.

Gerek Orman İşletmesi Şefliği'ne gerekse Orman Bakanlığı’na müracaatımız süresine kalmış olup, köylülerimiz bu konuda rahatsızlık duymaktadır.

Buna bağlı olarak; vatandaşlarımız aynı kesim yerinde haklı olarak protesto etmişlerdir. Bu tür kesimlerde köylere katkı sağlanması, orman köylerinin korunması gerekir.”

“SÖZKONUSU YER, BÖLGE HALKI İÇİN KUTSAL BİR YERDİR”

Öte yandan Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şube Başkanı Nurettin Aksoy dede ise, söz konusu yerin bölge halkı için “kutsal” bir yer olduğunu belirterek, “Yüzyıllardır burada yağmur duası yapılırdı, kurbanlar kesilir, lokmalar yenilirdi. Buradaki ağaçlar kimseye danışılmadan kesilmiş” dedi.

Eskiden orman kesiminin köylülere verildiğini, şimdi ise artık ihale yoluyla kesim yapılabildiğini, buna da belirli kişilerin katıldığını kaydeden Aksoy, “Ormanlar şimdi kesilmez, güzün kesilir. Orman kesiminin yapıldığı Pınarbaşı alanında tekkemiz var. Burası ayrıca doğal güzelliği olan bir yer” diye konuştu.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim