19. Dönem Çorum Milletvekili, Demokrat Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi, Adnan Türkoğlu, Çorum’da su yatırımlarına önem verilmediğini bildirdi.
“Çorum’un 50 yıllık su problemi çözüldü” diyenlerin şimdi “Çorum’un 50 günlük suyu kaldı” şeklinde açıklamalar yaptığını kaydeden Türkoğlu, 20 yıldır Çorum’da bir tane bile baraj yatırımı yapılmadığını ifade etti.
Çorum’un su sorunu konusunda yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgiler veren ve görüşlerini açıklayan Türkoğlu, Kızılırmak’tan pompajla Çorum’a su aktarılması gerektiğini belirterek, şunları dile getirdi:
“Çorum Valisi Ahmet Kara beye, sayın Orman ve Su İşleri Müsteşarı Lütfi Akça ve tüm ilgililere Çorum’un su sıkıntısı olduğu gerçeğini ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşmak ve kamuoyunu bilgilendirmek istiyorum.
Güzel Çorum’umuzda 50 yıl suyumuz var derken maalesef 50 günlük suyumuzun kaldığı gerçeği ortaya çıktı. Uzun vadede görünüyor ki Çorum su sıkıntısı ile baş başa kalacak.
Biz yıllar öncesinde 1994-1995 yıllarında Çorum’un içme suyu ihtiyacını karşılamak için Yenihayat ve Hatap barajlarını faaliyete geçirdik. Çorum’un nüfusu o yıllarda 110 bindi. Şimdi ise 230 bin nüfusa sahip. İlçe ve köylerden günlük gelenlerle beraber bu rakam 250 bine tekabül etmektedir. Bu durum şu gerçeği ortaya çıkarıyor ki, nüfusta yüzde 120 artış söz konusu. O günlerde Hatap, Koçhisar ve Obruk barajlarının ihalelerini tamamlayıp Yenihayat barajını bitirmiştik ve Çorum’a suyunu vermiştik. Kamuoyu iyi hatırlar ki 1995 yılında koleradan 70 kişi vefat etmişti. Ben milletvekili iken siyaseti bir yana bırakıp Belediye Başkanı Arif Ersoy ile birlikte el ele vererek büyük bir uğraşla sorunun çözümü için çalıştık.
Şanlıosman, Cemilbey, Değirmendere, Kultak, Tanrıvermiş, Kınık ve Serban baraj göletleri halen yapılmayı bekliyor. Koparan Deresi’ni Yenihayat’a bağlıyorlar. Buna gerek yok. Hatap ve Yenihayat Alaca yolunda bağlanıyor. Koparan’ın suyu oraya kadar geliyor. Oradan bağlansaydı hiç olmazsa tünel yapımına gerek yoktu, israf olmazdı.
Koçhisar Barajı’ndan Hatap’a içme suyu bağlamayı düşünenler Küre belinden pompalanarak o suyu getirebilirler. Hâlbuki Şanlıosman-Cemilbey barajı yapılırsa, Koçhisar’dan Cemilbey’e kadar su zaten kendi cazibesi ile geliyor. Oradan içme suyu takviyesi daha masrafsız olur. Bahsettiğim barajların projeleri bana yetişmedi, benden sonra bitirildiğini umuyorum.
Diğer bir konu ise Obruk Barajı’ndan Çorum’a su takviyesi yapılmasıdır. Obruk Barajı Çorum’a göre 300 metre yükseklikte. Çatak ile Obruk arasına üç havuz ve pompa yapılırsa üç aşamalı olarak Çatak’a kadar su gelir. Çatak’tan da Çorum’a bu suyu pompalarız. Bir nevi enerji tasarrufunda da bulunmuş oluruz. Derinçay, Cemilbey, Alaca Çayı, Çekerek Irmağı, Yeşilırmak ve Kızılırmak birbirine bağlanır.”
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim