Demirer, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 96. Yıldönümü nedeniyle dernek binasında bir basın açıklaması düzenledi. ADD gençliğinin hazır bulunduğu toplantıda konuşan Demirer, 19 Mayıs’ın bir büyük devrimin başlangıç tarihi olduğunu söyledi.
19 Mayıs'ta başlatılan savaşın 23 Nisan 1920'de TBMM'nin açılması ile ete kemiğe büründüğünü belirten Demirer, “Böylece ülkeyi 620 yılı aşkın süre yöneten işgallere tepkisiz, kendi durumunu koruyacak her türlü uygulamaya razı otorite de yok sayılmış oldu.
Ulusal Kurtuluş Savaşı sürerken 10 Ağustos 1920'de Sevr'i imzalayanlar anlaşmayı parlamentonun onaylamasını zorunlu kılan Kanun-i Esas-i gereği hukuksal olarak da boşluğa düşmüşlerdi” şeklinde konuştu.
Demirer, 19 Mayıs’ın ‘Ya istiklal ya ölüm’ denilen gün olduğunu vurgulayarak, konuşmasına şu şekilde devam etti:
“19 Mayıs kölelikten yurttaşlığa geçişin başlangıç günüdür, tutsaklıktan özgürlüğe geçişin tarihidir. 19 Mayıs, zenginliklerimizin ulusallaştırıldığı tarihin başlangıcıdır ve ulusal dil, ulusal tarih, ulusal devlet kısaca ulusal kimliğin oluşturulmasının başlangıç tarihidir.
‘Bütün ümidim gençliktedir’ diyen Atatürk, ‘Genç olmak genç fikirli olmak demektir’ diyerek emanetin aydınlık düşünceli tüm yurttaşlara bırakıldığını belirtmiştir. 96 yıl önce her türlü yoksunluk ve olumsuz koşullara karşın onurunu, bağımsızlığını, yurdunu korumasını bilen Türk Ulusu kurtarıcı ve kurucu önderinin izinde bugün de aynı güce ve inanca sahiptir. 96.yılında Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı hepimize kutlu olsun.”
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim