18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü nedeniyle Çorum’da yapılan açıklamalarda bu günün tarihimizin onur ve gurur günlerinden biri olduğu hatırlatıldı.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan mesajında Türk milletinin yeniden diriliş destanının yazıldığı Çanakkale Zaferi’nin tarihin seyrini de değiştirdiğini belirterek yok edilmek istenen milletin varlığını tüm dünyaya ilan ettiğini, milli mücadelenin ilk ateşinin Çanakkale’de yakıldığını, birlik beraberlik ve dayanışmamızı koruduğumuz taktirde yarınların daha güzel ve parlak olabileceğinin en güçlü kanıtı olduğunu vurguladı.

Çanakkale Zaferi’nin dünyada dönüm noktası olan bir destan olduğunu söyleyen SMMMO Başkanı Ali Can Doğan ise “Bu zafer Türk milletinin belirleyici ve aktif bir rol oynadığı ve de Kurtuluş Savaşı’nın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde milletimizin kahramanlık ve fedakarlıklarının doruk noktasına ulaştığı bir prestij ve azmin mücadelesi olmuştur. Bu zafer vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk milletinin engelleri aşabileceğinin en güzel örneğidir” dedi.

Çanakkale’de Türk milletinin dünyayı hayrete bırakan başlı başına gerçek bir iman ve eşsiz bir kahramanlık destanı sergilediğini anlatan İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya da “Bu zaferle Türk ulusu tüm dünyaya, yayılmacı ve sömürgeci güçlerin de yenilebileceğini, yeter ki inançla mücadele edilmesi gerektiğini öğretmiş, asırlardır Avrupalılar tarafından sömürülen ülkelerin bağımsızlık fikrinin kuvvetlenmesine yardımcı olmuştur. Türk milleti Çanakkale'de göğsünü siper ederek, Türk'ün Anadolu topraklarından sökülüp atılamayacağını bir kez daha göstermiştir” diye konuştu.

AK Parti Merkez İlçe Başkanı Erhan Akar, Türk tarihinde önemli bir yeri olan, tarihi yeniden yazan zaferin bütün dünyaya verdiği bir insanlık dersi olduğunu söyledi. 18 Mart’ın askeri ve siyasi bir başarı olmaktan öte inanç, vatanseverlik, fedakârlık, cesaret gibi yüksek faziletlerin kahramanca sergilendiği azim ve yiğitlikle örülmüş bir destanın tarihi olduğunu söyleyen Akar, bu zaferin Türk milletinin birlik beraberliğini koruduğu zaman her zorluğu yenecek güç ve kudrete sahip olduğunu göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.

18 Mart’ın Türk tarihinin onur ve gurur günü olduğunu söyleyen MÜSİAD Şube Başkanı Mücahid Ahmed Köksal ise vatanı ve imanı uğruna canını vermekten çekinmeyen bir milletin kahramanlık destanı olan bu zaferin canları pahasına bizlere bu vatanı armağan eden aziz şehitlere borçlu olduğumuz hatırlattı.

Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Şube Başkanı Ahmet Saatcı, bir varoluş destanı olan Çanakkale Savaşı’nın bir hüküm savaşı olduğunu, bu toprakların bağımsızlık mührünün bu zaferle atılmaya başlandığını, dün olduğu gibi bugün de zulmünü sürdüren emperyalistlerin esaret zincirini kırmak için bu zaferin yol haritası olduğunu vurguladı.

Bu milletin tarihinde hep zaferlerin olduğunu söyleyen Eğitim Bir Sen 1 Nolu Şube Başkanı Tahir Eşkil ise vatan, millet, istiklal ve istikbal için seve seve can veren şehitleri rahmet ve minnetle anarak “Çanakkale ruhunu yaşanır kıldığımız her durumda diriliş coşku ve iddiamız sürecektir. Çanakkale ruhundan ilham alan varlık coşkusunun, ölümüne bir direnişle istiklalini koruyacağını 15 Temmuz ihanetini püskürterek göstermiş olması önemlidir” dedi.

Genel Sağlık-İş İl Başkanı Yalçın Çiftçi de Çanakkale ruhu ve kahramanlıklarının tarihe altın harflerle yazıldığını hatırlatan mesajında “Başta Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve kahraman Mehmetçiğimiz sayesinde emperyalizme karşı kazanılan zaferi gururla kutlamaktayız. Bu zafer Türk halkının kanıyla yazdığı destanı, aynı zamanda düşmana geçit vermeyen eşsiz direnişinin sembolüdür. Emperyalist saldırıya karşı bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün simgesi olan Cumhuriyetimizi aynı ruh ve anlayışla korumak temel sorumluluğumuzdur. Cumhuriyetimizi, temel ilke ve nitelikleriyle geleceğe, dünya milletleri arasında hak ettiği konuma taşımak için mücadele verirken, bizi millet yapan değerleri daima yüceltmeliyiz” diye konuştu.

Büro Memur Sen Şube Başkanı Erdoğan Cengiz, Türkiye Kamu Çalışanları Kalkınma ve Dayanışma Vakfı (TÜRKAV) Şube Başkan Yardımcısı Hamdi Öbekcan, Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı hemşehrimiz Okay Erözgün, İç Anadolu Gençlik ve Spor Kulüpleri Federasyonu Genel Başkanı Bekir Bolat, Çorum Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Rasim Çakıcı, Muhsini Tavır Derneği Genel Başkan Yardımcısı Emrah Kaplan ve TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de yayınladıkları mesajlarla hem Çanakkale Zaferi’nin 102. Yılını kutladı hem de vatan için canlarını feda etmekten çekinmeyen şehitlerimizi rahmet ve minnetler aldıklarını sözlerine eklediler.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim