Hitit Üniversitesi ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan “Okul Çağı Çocuklarında Çölyak Hastalığı Sıklığının Araştırılması” adlı projenin tanıtım toplantısı yapıldı.

Turgut Özal Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen proje tanıtım toplantısına İl Millî Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı ve Çorum Çölyak Derneği Başkanı Hacer Kesici başta olmak üzere çok sayıda Çölyak hastası ve yakını katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından kürsüye gelen İl Millî Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Proje kapsamında il merkezi dışında Alaca, İskilip, Osmancık ve Sungurlu ilçelerinden toplam 216 okulda 1700 öğrenciye Çölyak hastalığı tarama testi yapılacağı söyledi.

Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam ise Çölyak’ın genetik yönü ağır basan bir hastalık olduğunu ve Üniversite’nin Çölyak konusunda önemli çalışmalara imza attığını belirterek, bunlardan birinin de Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından glütensiz ekmek üretimi olduğunu anımsattı. Prof. Baykam ayrıca, Çölyak hastalığının okul çağındaki çocuklarda tespiti ve önlenmesi yönünde projenin önemine vurgu yaptı.

Son olarak söz alan Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Atakan Comba, katılımcılara Çölyak hastalığı konusunda bir sunum yaptı.

Çölyak hastalığının tahıllarda bulunan glüten isimli bir proteinin bağırsaklarda hasara neden olması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğunu anımsatan Atakan Comba, “Glüten, genetik duyarlılığı olan bireylerin bağırsaklarında yanma şeklinde bir rahatsızlık doğurur. Gelişme geriliği, boy kısalığı ve kilo kaybı, Çölyak hastalığının belirtileri olabilir. Kan testi ve endoskopi ile tanı konulabilir. Bu hastalığın tedavisi ömür boyu diyet yaparak mümkündür. Çölyaklı birey, ancak glütensiz yiyecekler tüketerek yaşam konforunu muhafaza edebilir.” diye konuştu.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim