Çorum-Ankara Karayolu 16. km'de faaliyet gösteren Yakamoz Gıda, gerek turşuluk sebze ihtiyacını bu bölgeden karşılamak, gerekse istenilen kıvam ve kalitede üretim yapmak amacıyla "Sözleşmeli üretim" modeli uyguluyor.

Yakamoz Gıda sahipleri, bu amaçla Sarimbey Köyü'nde bazı üreticilerle anlaşma yaparak turşuluk lahana ve kırmızı pancar üretilmesini sağladı.

Yakamoz Gıda ile yapılan anlaşma çerçevesinde üretilen lahanaların hasadına başlandı.

Hasat Günü'ne; İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Hitit Üniversitesi Gıda Güvenliği Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Seçil Türksoy, Yakamoz Gıda Sahibi Onur Kalaycı, Gıda Mühendisi Ali Abbas Akyıldız, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlileri ve üreticiler katıldı.

Hasat günü sırasında bir açıklama yapan üreticiler, lahanayı arpa hasadının ardından ikinci bir ürün olarak ektiklerini, son derece kaliteli, sağlıklı ve tamamen doğal koşullarda turşuluk lahana üretimi gerçekleştirildiğini belirterek, kendilerine böyle bir imkân sağlayan firma yetkililerine teşekkür ettiler.

TARLADAN FABRİKAYA...

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş ise üretilen lahananın turşu üretiminde kullanıldığını, turşuluk lahananın diğer yemeklik lahanadan daha farklı olduğunu, içinin sert olduğunu, Çorum'da bu üretimden son derece güzel sonuçlar alındığını, üreticinin ikinci veya alternatif ürün olarak lahana yetiştiriciliği yapabileceğini söyledi.

Markalı, coğrafi işaretli ürünlerin büyük önem taşıdığının altını çizen Ermiş, sözleşmeli ürün üretiminin de hem firmalar, hem de üretici için faydalı olduğunu kaydetti.

Ermiş, üretilen ürünlerin tarladan direkt fabrikaya götürüldüğünü, herhangi bir aracının söz konusu olmadığını ifade etti.

YAKAMOZ TURŞU, 15 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR

Yakamoz Gıda Sahibi Onur Kalaycı da Çorum'da birçok sebze türünden turşu üretimi yaptıklarını, 15 ülkeye ihracat yaptıkları gibi yurt içinde de 30 ilde bayiliklerinin bulunduğunu açıkladı.

Çorum'dan yıllık 7 bin ton sebze aldıklarını, bunun yanı sıra üreticilere sözleşmeli üretim yaptırdıklarını dile getiren Kalaycı, "Ev tipi turşu üretimi yapıyoruz. Üretilen turşular son derece sağlıklı, kaliteli sebzelerden oluşmakta. Bu sene ayrıca kırmızı pancar üretimi üzerinde çalışma yaptık ve güzel sonuçlar elde ettik. Sarimbey Köyü'nde sağlıklı, problemsiz ve zirai ilaç kullanmadan turşuluk lahana üretmenin sevincini yaşıyoruz." diye konuştu.

50.000 m2 açık, 3.000 m2 kapalı alana sahip tesislerinde 100 kişinin çalıştığını ve ileri teknoloji ile üretim yapıldığını vurgulayan Onur Kalaycı, “Turşu üretiminde kullanılan sebzeleri, Çorum başta olmak üzere Anadolu’nun en verimli topraklarından çiftçilerimize sözleşmeli tarım yaptırarak sağlıyoruz. Bu sayede ürün izlenebilirliği tarladan itibaren başlamakta, güvenli ve sağlıklı sebzeler ziraat mühendislerinin gözetimi altında temin edilmektedir.” dedi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim