CHP Çorum İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Güneş, TBMM İdare Amiri ve Çorum Milletvekili Tufan Köse, İl Başkanı Hasan Suvacı, Merkez İlçe Başkanı Ali Rıza Suludere ve partililerle birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

Türkiye bir karanlığa doğru hızla sürüklendiğini kaydeden Güneş, “Bu bir referandum. Ben CHP’liyim. CHP’nin her seçimde kazanmasını isterim. Ama kazanamadığımız seçimlerin de mutlaka telafisi vardır. Bir dahaki seçime daha iyi hazırlanırız ve kazanırız deriz. Referandumda ise ne bir parti, ne bir kişi seçiliyor. Bu siyasi bir tartışma değil. Türkiye’nin geleceğini ilgilendiren, telafisi olmayan bir tercihtir. ‘Evet’ bir kişi için ‘hayır’ hepimiz için. Bu referandum sadece Recep Tayyip Erdoğan’ın arzusu ile önümüze gelmiş bulunuyor. Sadece Erdoğan istediği için ‘evet’ deniliyor. Reklamlarda bile ‘reis için evet’ deniliyor. Ama Recep Tayyip Erdoğan da mitinglerinde kendisinin fani olduğunu söylüyor.

Bu değişikliğin kabul edildiğini varsayarak, birinci turda iktidarın adayı yüzde 45 ile mecliste çoğunluğu aldı ancak yüzde 50’yi geçemediği için ikinci tura kaldı. İkinci turda da oylarını arttırdı ve yüzde 48 aldı, muhalefetin adayı ise yüzde 52 aldı. Parlamentoda çoğunluk iktidar partisinden olacak ancak başkan muhalefet partisinden. Peki bu durum nasıl izah edilecek?” diye konuştu.

Çorum’un terörden çok şehit vermiş bir şehir olduğunu iyi bildiğini belirten Güneş, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Türkiye bir terör bataklığında giderek de bu bataklık derinleşiyor. Yaz ortasında dünya tarihinde olmayan bir darbe teşebbüsü yaşandı. 15 Temmuz’un anahtarı 10 Eylül 2010’da yapılan referandumdadır. O zaman da ‘yargıyı vesayetten kurtaracağız’ demişlerdi. Başta yargı olmak üzere devletin tüm kritik kurumlarına FETÖ’cüleri doldurdular. O FETÖ’cüler de 15 Temmuz’da halkın üzerine bomba yağdırdı. PKK ile açılım yaptılar, FETÖ ile yol arkadaşlığı yaptılar. Şimdi bizden daha fazla yetki istiyorlar. Bundan kaygı duyuyoruz. Türkiye’de hendekler kazındı. Bunlar bu iktidar zamanında yaşandı.

Cumhurbaşkanı’na tarafsız ol, sadece Ak Partililerin cumhurbaşkanı olma diyoruz. Anayasa da zaten bunu gerektiriyor. Türkiye’nin, milli birlik ve beraberliği tesis eden, 80 milyonu kucaklayan bir cumhurbaşkanına ihtiyacı var. Ama ne yazık ki Recep Tayyip Erdoğan partisinin genel başkanı olmak istiyor.

Başkanlık sistemi yüksek işsizlik, düşük büyüme gösterir. Dünyada başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerde işsizlik oranı yüzde 17, parlamenter sistemle yönetilen ülkelerde ise bu oran yüzde 9’dur.  Türkiye’de milyonlarca genç işsizken, gençlere milletvekilliği hakkı tanınıyor denilerek kimse kimseyi aldatmasın.”

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim