Çorum’da 15 Temmuz Şehitleri anısına yapımına başlanılan “15 Temmuz Şehitler Müzesi” inşaatı tamamlandı. Ticaret ve Sanayi Odası kompleksi yanında inşa edilen 15 Temmuz Şehitleri Müzesini inceleyen Belediye Başkanı Zeki Gül, gazetecilere yapımı tamamlanan ve 15 Temmuz günü açılışı yapılacak olan müze hakkında teknik bilgiler verdi.

Gül’ün 15 Temmuz’un sembol ismi şehit Ömer Halisdemir ve diğer 12 şehidin balmumu heykellerini incelerken de duygulandığı gözlendi. Çorum’da 15 Temmuz Şehitler Müzesi incelemesinde müze ile ilgili basın mensuplarına bilgi veren Belediye Başkanı Zeki Gül, müzenin 15 Temmuz’un ikinci yıl dönümünde Çorum halkının hizmetine sunulacağını açıkladı. Belediye Başkanı Zeki Gül, TSO Fuar Kompleksi yanında yapımı tamamlanan 15 Temmuz Şehitler Müzesini açılış öncesi son kez gazetecilerle birlikte inceleyip basın mensuplarına geniş kapsamlı bilgiler verdi.

3 MİLYON 444 BİN TL’YE MAL OLDU

 2 katlı ve yaklaşık 3 milyon 444 bin TL’ye mal olan müzenin 15 Temmuz’un 2.yıl dönümünde açılacağını bildiren Gül, müzede Çorumlu Abdullah Tayyip Olçok, Ali Alıtkan, Akif Kapaklı, Ali Karslı, Emin Güner, Erol Olçok, Mehmet Kocakaya, Mustafa Avcu, Mustafa Karasakal, Mustafa Solak, Osman Arslan Ve Yakup Kozan olmak üzere 12 şehidin bal mumu heykelleri ve özel eşyalarının sergilendiğini söyledi. Ayrıca 15 Temmuz’un sembol ismi şehit Ömer Halisdemir için de özel bir yer ayırdıklarını kaydeden Gül, şunları söyledi. “Müzemiz 2 kattan oluşmaktadır. Birinci kat 800 metrekare, ikinci kat 800 metrekare olmak üzere toplam kapalı alanımız 1600 metrekare. Zemin katta sergi salonu, sinema salonu, kafeterya , İkinci katta ise idari odası, mescit ve misafir odaları yer alıyor. 2 katta ayrıca 15 Temmuz’da şehit olan 12 Çorumlu şehidimiz  ve 15 Temmuz’un sembolü şehit Ömer Halisdemir’in balmumu heykelleri ve özel eşyaları sergilenecek. Balmumu heykellerin dünyaca ünlü sanatçı Adil Çelik yaptı. Müzemiz açıldıktan sonra Müze ziyaretçilerimiz kulaklık takarak 15 Temmuz anılarını ve şehitlerimizin özgeçmişini dinleyebilecek. Müzemiz 15 Temmuz’un ikinci yıl dönümünde Çorum halkının hizmetine sunacağız. Müze dışında çevre düzenlememizde tamamlandı. Otoparkımız yapıldı.” dedi.

15 Temmuz’un önemine dikkat çeken Başkan Gül, 15 Temmuz’u unutmamak, çok iyi anlamak ve defalarca hatırlatmak gerektiğini belirterek : “15 Temmuz akşamında o gece yaşadığımız ihanet ve darbe girişimi bütün ayrıntılarıyla sinema salonunda gösterimi olacak, insanlar orda belgeleriyle o gece yaşanan ihanetin unutulmaması için, sürekli ihanete karşı gelecek nesillerimizin telakkuzda olabilmeleri için o belgesellerimizle o günün ihanetini gelecek nesillere aktaracağız. Şehrimizde okuyan öğrencilerimiz vatan için, millet için şehit olan 12 şehitimizin hayatına dair bir sunum yapılacak. Okullarından araçlarımızla aldığımız öğrencilerimizi müzeye getireceğiz. Milli iradeye, millete rağmen, kirli niyetlilere asla fırsat vermeyeceğimizi göstermek ve bunları gelecek nesillere aktarmak adına müzemizin önemli bir eser olduğunu düşünüyoruz" ifadelerine yer verdi.

"BU SIRADAN BİR MÜZE DEĞİL!"

Gül, " Bu sıradan bir müze değildir. Gençlerimize evlatlarımıza tüm şehrimize o gün neler yaşadığımızı hangi tehlikelere maruz kaldığımızı hissettirmek, aynı zamanda meselenin duygusal boyutunu anlatmak gerektiğini düşünüyoruz. Çorum’un şehit olan 12 yiğit evlatlarını rahmetle yad ediyorum. Devletimiz 249 şehidimizin aziz hatırasına her zaman sahip çıkacaktır. Çorumlular müzemizi mesai saatlerinde ziyaret edebilirler. Tüm Çorumluları müzemizi ziyaret etmelerini rica ediyorum. 12 şehidin heykellerini müzeye itinayla yerleştirdik. Heykellerimizle ilgili bazı eksiklerimiz var inşallah onları da hemen gidereceğiz. Tıpa tıp aynıları olmayabilir. Ancak sanatını konuşturan bir arkadaşımız var “ dedi. Gül’ün Müzenin 2. Kattında bulunan 15 Temmuz’da şehit olan aralarında Ömer Halisdemir’in ve Erol Olçok'unda bulunduğu  12  kişinin balmumu heykellerini ve özel eşyalarının sergilendiği bölümü gezerken  duygulandığı gözlendi.

(Yusuf ÇINAR)

Editör: TE Bilisim