Cumhuriyet Halk Partisi Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Tufan Köse, Türkiye’nin zorlu bir süreçten geçerken “Tek adam rejimi”ni tartışmak zorunda bırakıldığını belirterek, 16 Nisan Referandumu öncesinde iktidar partisinin kara propagandaya soyunduğunu söyledi.

Partisinin Genişletilmiş İl İstişare Toplantısı’nda kürsüye gelen Milletvekili Tufan Köse, aslında Başkanlık Sistemi’nin 7 Haziran seçimlerinde oylandığını ve 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden sonra ise AKP’nin de gündeminden tamamen çıktığını belirterek, “Başkanlık Sistemi, ülkemizin terör, gelir dağılımındaki adaletsizlik, işsizlik, sağlık ve eğitim gibi onca sorunu varken bir muhalefet partisi liderinin grup toplantısında yaptığı açıklaması sonrasında yeniden gündeme taşınmış oldu. Böylece ülke lüzumsuz yere suni bir gündemle meşgul edilerek, Anayasa değişikliği adı altında ne olduğu belirsiz bir rejim değişikliğini konuşmak durumunda bırakıldı.” diye konuştu.

Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi hâlinde son yüzyılın en önemli değişiminin yaşanacağına dikkat çeken Tufan Köse, “Bu değişiklik, 140 yıllık parlamenter sistem geleneğimizi yerle yeksan edecektir.” dedi.

İktidar partisinin Referandum sürecinde insanın aklıyla alay edercesine kara propaganda yaptığını savunan Köse, “Eğer ‘Hayır’ derseniz, siz PKK, DAEŞ, FETÖ terör örgütleri ile aynı safta yer alırsınız diye insanların aklıyla alay edercesine bir kara propaganda yürütmeye başladılar. Aynı şeyi Kenan Evren de 82 Anayasası Referandumu’nda yapmış, ‘Hayır’ diyenleri işbirlikçi ve casuslukla suçlamıştı. Peki AKP’liler’e şunu sormak lâzım. Siz FETÖ’nün ‘Hayır’ dediğini nerden biliyorsunuz? Görüşmeleriniz hâlâ devam mı ediyor? PKK ile dostane ilişkileriniz devam ediyor da siz ondan dolayı mı biliyorsunuz ‘Hayır’ dediklerini? Ya da FETÖ, ‘Allah birdir’ dese, haşa siz değil mi diyeceksiniz? Türk milletinin aklı ile böylesine alay edilebilir mi? Söyleyecek bir şey bulamadılar, kara propaganda yapıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Yapılacak değişiklikle babadan oğula geçen bir sistem kurulmak istendiğini ve ülkenin sonu belirsiz bir maceraya sürüklendiğini kaydeden Köse şöyle devam etti:

“Öyle bir sistem kuruluyor ki bu, Başkanlık Sistemi falan değil. Keşke ABD’deki başkanlık sistemi olsa da onu tartışsak. Bu sistemde tek adamı seçeceksiniz, geri kalan herkesi o tek adam atayacak. Ne kendisine ne de atadıklarına yasal yoldan kimse dokunamayacak. Sistemin özeti bu. Bu tek adam partili Cumhurbaşkanı olduğu için Meclis’teki milletvekillerini de kendisi belirleyecek. Anayasa Mahkemesi’nin üyelerini ve HSYK üyelerinin yarısını yine o belirleyecek. Kuvvetler ayrılığı olmayan bir rejime demokrasi demek mümkün mü? İsterse oğlunu, damadını yardımcı olarak atayabilecek.  Yani babadan oğula geçen bir sistem kurulacak. Cumhuriyetle beraber sultanın yetkisini millî iradeye vermiştik şimdi tekrar halkın egemenliğini saraya vermiş olacağız.”

16 Nisan’daki oylamada ezici bir üstünlükle “Hayır” çıkacağını iddia eden Milletvekili Köse, “Bir ülkenin geleceği, tek adam iradesine bırakılırsa o ülke batar. İyi anlatılması hâlinde, hem de öyle yüzde 60 falan değil, onun da üzerinde ‘Hayır’ çıkacağına inanıyorum. Bu sonuçtan, adımın Tufan Köse olduğu kadar eminim. Biz milletimizin sağduyusuna güveniyoruz. Bu yüzden Anayasa Mahkemesi’ne başvurmamayı uygun gördük.” dedi.

CHP Milletvekili Köse, Referandum’da ‘Hayır’ çıkması hâlinde ülkenin gerilimden kurtularak rahatlayacağını ve normalleşeceğini sözlerine ekledi.

(Recep SERBES)  

Editör: TE Bilisim