12 Eylül darbesinin 40. yılı nedeniyle bir açıklama yapan İlhan Yaşar, 12 Eylül darbesinin en çok zarar verdiği alanlardan birinin de ülkenin geleceği olan eğitim olduğunu kaydetti.

Yayar, “12 Eylül’de eğitim emperyalistlerin kullandığı piyon olan faşist general Kenan Evren eliyle gericileştirildi, dinselleştirildi ve ticarileştirildi” ifadesini kullandı.

Eğitim-İş Şube Başkanı İlhan Yaşar’ın açıklaması şu şekilde:

“12 Eylül 1980 faşist darbesinin üzerinden tam 40 yıl geçti. Aradan geçen 40 yıla rağmen darbecilerin açtığı yaraların sarılması bir yana dursun, AKP eliyle derinleştirildi, kanatıldı. 12 Eylül ile emperyalistlerin ülkemizde antikomünizm kisvesi altında yeşerttiği siyasal İslam, kendisini yaratan karanlığa sahip çıktı ve 12 Eylül’ün ruhunu yaşattı.

Bugün gelinen noktada; demokratik kitle örgütleri ve emek cephesinde mücadele verenler, 40 yıl öncesini hatırlatırcasına baskı altındadır.

Yurttaşların fişlenmesi, haksız yere mesleklerinden edilmesi gibi karanlık politikalar 40 yıl öncesinden devralınarak devam ettirilmektedir.

Yargılama süreçleri uzatılarak dava süreçleri cezalandırmanın kendisi gibi kullanılmakta bu durum 12 Eylül’ün bitmeyen davalarını anımsatmaktadır.

Sadece iktidarla aynı şeyi söylemediği için birçok aydın, gazeteci, aktivist tıpkı 12 Eylül sürecindeki gibi hapisle sınanmakta ya da tehdit edilmektedir.

12 Eylül’de bizzat Atatürk’ün kurduğu birçok kurum kapatılırken, AKP döneminde gücü elinde tutanlar Atatürk’ün adına okul tabelalarında bile dayanamaz hale gelmiştir.

12 Eylül’ün taşlarını dizmek için halkın kutuplaştırılması, muhaliflerin vatan haini ilan edilmesi uygulaması da ne yazık ki 40 yıl sonra bugün hala karşımıza çıkmaktadır.

Evren ve şürekasının hamleleriyle gericileştirilen eğitim, AKP eliyle daha da kötü bir noktaya itilmiş; darbecilerin bile düşleyemeyeceği şekilde tarikatlar eğitimin bir parçası haline getirilmiştir.

Elbet bu acı tablo, bize karamsarlık değil azim aşılamaktadır. 12 Eylül’ün ruhunu devam ettirenler varsa, 12 Eylül’e karşı direnenlerin de yankısı vardır! Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün yolundaki eğitim neferlerinin oluşturduğu Eğitim-iş olarak, 12 Eylül faşist darbesini lanetliyor, kaybettiğimiz canları özlemle anıyoruz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim