Basın açıklamasını okuyan Tarım Orkam Sen Şube Başkanı Ali Türksal, rant ve yağmayı hedefleyen tasarı nedeniyle zeytin üreticilerinin mağdur edileceğini belirterek zeytini, zeytinyağını ranta kurban etmeyeceklerini söyledi.

Bu durumu ormanlardan, tarım alanlarından, mera alanlarından, SİT alanlarından, HES’lerden, köprülerden bildiklerini ifade eden Türksal, yapılacak değişikliklerle zeytinlik alanlarının yüzde 70’inin sanayinin tehdidi altına gireceğini söyledi.

“Kamu yararı adına kararı alınmış yatırımlar” kapsamında zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasının yolunun açılacağını dile getiren Türksal, “Bakanlıklar kamu yararı adı altında Valiliklere verdiği yetkiyle ve ‘Koruma/ma Kurulu’ aracılığıyla tekrar peşkeş çekebilecek. Bu koşullarda tamamen ortadan kaldırılamamış Zeytinlikler varsa sanayi atıklarının etkisiyle ürünlerde kalıcı bir kalite bozulması olacak” dedi.

Zeytincilikle geçinen ailelerin topraklarından atılmak istendiğini dile getiren Türksal, “Kendilerine ait olan topraklarda ameleliğe, göçe, işsizliğe, sefalete itilecekler. Zeytinyağı erişilmez yağlar arasında yerini alırken; tekrar margarin yağlar, palm yağları, kanola yağları ile beslenen çocuklarımız olacak” dedi.

Halen direnmeye çalışıp zeytinliğini koruyan küçük işletmelerin hiçbir hak ve teşvikten yararlanamayacağını, büyük işletmelerin ise daha da güçlenmesinin sağlanacağını kaydeden Türksal, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Yasanın çıkması tarımsal, sosyo-ekonomik ve ekolojik denge başta olmak üzere pek çok açıdan olumsuzluk yaratacak. Zeytincilikle geçinen aileler topraklarından atılacak, kendilerine ait olan topraklarda ameleliğe, göçe, işsizliğe, sefalete itilecek.

100 milyon zeytin ağacının katledilmesi bu ülkeye ihanettir. Doğamıza, toprağımıza, emeğimize, zeytinimize sahip çıkıyoruz.”

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim