Çorum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ÇESOB) Başkanı Yalçın Kılıç, yanlarında 10-15 ve 20 üzeri işçi çalıştıran firmaları ilkyardım konusunda uyardı.
Kılıç, az tehlikeli iş yerlerinde her 20 çalışan için 1 ilkyardımcı, tehlikeli iş yerlerinde her 15 çalışana kadar 1 ilkyardımcı ve çok tehlikeli iş yerlerinde her 10 çalışana kadar 1 ilkyardımcı bulundurma zorunluluğunun getirildiğini hatırlattı.
Başkan Kılıç, bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde işveren hakkında idari para cezası uygulanacağını kaydetti. Yalçın Kılıç, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Bilindiği üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 30 Haziran 2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 11. maddesi ile bu kanuna dayanılarak hazırlanan ve 18 Haziran 2013 tarihli ve 28681 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘İş yerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmeliğin 5. maddesi uyarınca işverenin acil durumlarla mücadele için işyerinin büyüklüğü ve taşıdığı özel tehlikeler, yapılan işin niteliği, çalışan sayısı ile iş yerinde bulunan diğer kişileri dikkate alarak; önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilkyardım vb. konularda uygun donanıma sahip ve bu konularda eğitimli yeterli sayıda kişiyi görevlendirme ve her zaman hazır bulunmalarını sağlama yükümlülüğü bulunmaktadır.
6331 Sayılı Kanun uyarınca, kanunun 11. maddesinde belirtilen yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde, işveren hakkında aynı kanunun 26. maddesinin 1. Fıkrasının (d) bendi uyarınca idari para cezası (2016 yılı her bir yükümlülüğe aykırılık için en az 1.301 TL) uygulanabileceğinden, isteyen meslek kuruluşları ile işveren konumunda bulunan esnaf ve sanatkarların yerelde bulunan ‘İlkyardım Merkezi’ ile irtibata geçerek bu eğitimi almaları mümkün bulunmaktadır.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim