1 Mayıs Tertip Komitesi önceki akşam düzenledikleri mitingle ilgili bir değerlendirme toplantısı düzenledi. Eğitim-Sen Çorum Şubesi’nde düzenlenen toplantıda 1 Mayıs’ın ilimizde büyük bir coşkuyla, barış, kardeşlik ve dayanışma içinde kutlandığı dile getirildi.

Tertip Komitesi adına açıklamayı DİSK Temsilcisi ve Emekli-Sen Şube Başkanı Ömer Sözüdoğru yaptı. Konuşmasında 3 Mayıs Dünya basın Özgürlüğü Günü’nü de kutlayan Sözüdoğru, 1 Mayıs’ın “Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan...” bir dünya ve Türkiye mücadelesinin adı olduğunu vurguladı. Çorum’da KESK, DİSK ve Türk-İş önderliğinde oluşturdukları komite ile Valilik’ten gerekli izinleri alarak miting düzenlediklerini, ancak daha sonra Türk-İş’in Ankara’daki etkinliklere katılma kararı aldığını söyleyen Sözüdoğru, miting öncesinde büyük bir özveri ile sokaklarda, meydanlarda, pazar yerlerinde, organize sanayi bölgesinde kentin birçok yerinde binlerce bildiri dağıtılarak afiş astıklarını hatırlattı.

Çorum’da 1 Mayıs’ı bayram havasında hakkıyla kutladıklarını anlatan Sözüdoğru, bütün baskılara rağmen sömürüye ve yoksulluğa karşı insanca bir yaşam isteklerini de dile getirerek şu görüşlere yer verdi: “Ülkemizin OHAL koşullarında çok zor bir dönemden geçtiğini bilerek hareket ettik. Büyük bir sağduyu ve özveri ile çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Bizi bölmeye, ayırmaya ve terör saldırılarıyla, baskılarla, korku toplumu yaratmaya çalışanlara karşı birlik olduk. Dayanışma gösterdik. 1 Mayıs 2017 Komitesi bileşenleri olarak biz barış dedik, özgürlük dedik, adalet dedik, güvenceli iş güvenli gelecek dedik, sömürüye yoksulluğa karşı insanca bir yaşam dedik. Bu nedenle bugün, 2017 1 Mayıs’ındaki sesimiz ve mücadelemiz sadece emeğin değil aynı zamanda aklın ve adaletin direnişi oldu.

İşçiler, kamu emekçileri,  aydınlar, işsizler, emekliler, kadınlar, gençler olanca güçleriyle alanlara çıktı.   Kimseden icazet almadan, kimseye sırtımızı dayamadan, sadece ve sadece işçilerin-emekçilerin örgütlü gücüne güvenerek sesimizi yükselttik. Yaşamak için ölümüne çalıştırılmak istemiyoruz dedik. Ev kiralar gibi, araç kiralar gibi uygulanacak “Kiralık İşçiliğe Hayır” diyerek sesimizi yükselttik. Kıdem tazminatlarımızın elimizden alınmasına itiraz ettik. Taşeron çalıştırmayla, özel istihdam bürolarıyla, esnek çalıştırmayla, sözleşmeli personel uygulamalarıyla kölelik dayatmasına hayır dedik. Geçici ve mevsimlik işçiler kadroya alınsın dedik. Açlık sınırına yakın, yoksulluk sınırına uzak maaşlara, grev ve gerçek toplu sözleşme hakkımızın yok sayılmasına dur dedik. 

Kaderimizin bir avuç insanın dudaklarının arasında olmasını kabul etmiyoruz dedik. Kadınları daha ucuza, daha güvencesiz çalıştıracak istihdam paketlerini istemiyoruz dedik. Çocuklarımızın laik, bilimsel, demokratik eğitim almasını istiyoruz dedik. Özel yurtlarda çocuklarımız istismara uğramasın dedik. Deremizin, toprağımızın, mahallemizin,  parklarımızın, kendi yaşadığımız mekânların üzerinde söz hakkımızın olduğu bir düzen istiyoruz dedik. Biz kardeşlerimizle, komşularımızla savaşa hayır dedik. Mezhebimiz, dilimiz, kültürümüz, cinsiyetimiz nedeniyle ikinci sınıf yurttaş muamelesi görmek, yok sayılmak, ayrımcılığa maruz kalmak istemiyoruz dedik. Zihinlerimizin ve düşlerimizin sansürle, baskıyla, işsizlik tehdidiyle terbiye edilmeye çalışılmasını kabul etmiyoruz dedik. Biz başka bir dünya isteyenleriz! Ve o dünyayı ancak ve ancak kendi ellerimizle kuracağımızı biliriz”

Ömer Sözüdoğru mitingin barış ve kardeşlik havasında geçmesinde emeği geçen herkese de teşekkür etti.

(Esra ESEN)

Editör: TE Bilisim