İstanbul’un son zamanlarında moda olan sitelerindeki apartmanların birinde misafirlikteyiz. 15-18 katlı binalar, zamanın en güzel malzemeleri ile donatılmış. Hele bahçelerin düzenlenmesi ile otomobillerin yer altına alınması, arabaların oluşturduğu görüntü kirliliğini silmiş.
Son derece lüks arabalar bile meydanda kaldığı zaman, gözü tırmalayan manzara oluşturuyormuş da farkında değilmişiz.
Arabalar yer altına alınınca apartmanlar arasında çok büyük meydanlar; yüzme havuzları, tenis kortları, basketbol sahalarının yanında çocukların oyun salonları, yeşillikler arasında oturulup dinlenilecek yerler ve bunların bakım temizliği, hayranlık uyandıracak düzeyde.
Bu kadar güzel düzenlemeyi tasarlayan mimar kadrosu; 500 metre kareye oturan üç katlı cafe bar ve bazı konular için idari ünite de yapmış. Yapmış ama akla SOKRATES’i getiren hata da yapmış.
Üstat der ki; “Hiçbir şey tam olarak iyi veya kötü değildir. İki şey müstesna; ilim ve cehalet. İlim tam olarak iyidir. Cehalet te tam olarak kötüdür.”
Etrafındaki apartmanların 4. Katından son katına kadar dairelerden bu binanın tepesi çıplak gözle izleniyor.
Binanın tepesinde de aspiratörler, insan gövdesinden kalın borular, vantilatörler hurdalık görüntüsü veriyor. O kadar güzelliğin içinde çıbanbaşı gibi. Sokrates’i anımsamamıza; mükemmel güzelliği tasarlayanların çirkinliği kamufle etmeyi düşünememiş olmaları neden oldu.
*
Akşam oldu, hava karardı. İstanbul halkının yüzde 90’dan fazlası evine saat 19’dan sonra gelebiliyor. 8. Katta misafir olduğum daireden etrafını rahat görebildiğim daire sayısı 900’ü geçiyor. Bunların pencerelerinin çoğunda ışığın görülmesi de saat akşam 8’den sonra başlıyor.
Başlığa aldığım Necip Fazıl Kısakürek’in “Kaldırımlar” şiirinin mısrası ışığı yanmamış pencerelere baktıkça aklıma geldi. Bütün nizam, intizam, mükemmelliğe rağmen Anadolu’nun basit, kendi kültürüne fazla şeyler katmamış, sıcak sevimliliğinin yanında, “gözüne mil çekilmiş âmâ gibi” bakan ‘evler’ ürperti veriyor. Baktıkça mükemmel yeniyi yaratmanın zorluğu daha iyi anlaşılıyor.
En güzel günler sizlerin olsun.