Güzelliğin on par(a) etmez.
Bu bendeki aşk olmasa
İlk bakışta bu fotoğraf size neler anlatır? Hani derler ki fotoğraf yalan söylemez. En büyük yalanları fotoğraf söyler. Işık oyunları, fotoğraf işleme programları, altına yazılacak birkaç satırlık yazı…
Güzel sanatları bir dalı olan heykel yapımı değil. Usta bir heykeltıraş çalışmasını anlatmıyor. Bir döküm fabrikasında çektim bu fotoğrafı. El emeği göz nuru hazırlanan model, kalıp atölyesine gidecek. Orada ustalar, elenmiş kum içerisine bu modeli işleyecek. Uzun ve yorucu bir çalışmadan sonra döküm kalıbı şekillenecek. Bin sekizyüz santigrat dereceye kadar ısıtılıp sıvılaştırılan hurda demir ocaktan alınıp bu kalıpların içine dökülecek.
Onlarca çalışanın alınteri fabrikada ürüne dönüşecek. Yaz aylarında koku nedeniyle uzak durduğumuz çöp bidonlarının içinden seçilen hurda demirler ustaların elinde yeniden hayat bulacak.
Çorum’da ondan fazla döküm fabrikası var. Yeri geldikçe, dilimizin döndüğü kadar onları anlatmaya çalışacağım. Bana yardımcı olan işçilere, teknik kadroya, fotoğraf çekebilmek için fabrikaya girmeme izin veren işyeri sahiplerine teşekkürler.