Artık “ BEN GÖTÜRÜYÜM, FATURA VEREMİYORUM” ifadesi tarih oldu.

Birçok işletme sahibi gerçekte yaptırmış olduğu iş karşılığı ödediği bedeller için gider pusulası düzenlemekte idi. Sebebi ise ödeme yaptığı kişinin, vergi mükellefi olmayışı veya “götürü usulde” vergiye tabi oluşundan kaynaklanmaktaydı.

Artık işletme sahiplerinin bu hususa biraz dikkat etmeleri gerekmektedir. Neden mi? Çünkü götürü usulde vergilendirme yürürlükten kaldırıldı. Artık daha önce götürü usulde  vergilendirilen esnaf “basit usul” denilen bir sistem dahilinde işleme tabi tutulacaktır. Dolayısıyla basit usule tabi esnaf artık normal vergi mükellefi gibi, yaptığı iş veya sattığı mal karşılığı fatura ya da perakende satış fişi verebilecektir. Durum böyle olunca işletme sahipleri kimi esnafın veya iş yaptırdığı kişilerin kötü niyetinden kurtulabilmek için daha dikkatli olmak zorundalar. İsterseniz bu hususun kanuni boyutlarını biraz inceleyelim, böylece konuyu daha iyi anlayacağız;

Gider pusulası ile ilgili kanuni hüküm V.U.K.umuzun 234 ncü maddesi ile işlemektedir. Bu maddede işletme sahipleri; vergiden muaf esnafa, götürü usulde işlem gören esnafa yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları mallar karşılığında gider pusulası tanzim ederek kayıtlarına mal veya gider olarak yazabilmekte idiler. Yukarıda bahsedildiği üzere götürü usulde vergi mükellefiyetliği kaldırıldığına göre gider pusulası düzenlenmek zorunda olan kişiler sadece vergiden muaf esnaf olarak sadeleşmektedir.

Başka bir ifade ile, artık hizmet ya da mal satın aldığımız kişinin sadece “vergiden muaf esnaf “olması halinde ve herhangi bir ticaret yapmayan şahıslardan alınan mal ve hizmet karşılığında gider pusulası düzenlenecektir. Mesela,  memur olan bir vatandaştan işletmemizde kullanmak üzere bir taşıt aldığımızda noter satışı işleminin yapıldığı gün gider pusulası düzenlemek zorundayız.

Daha önce götürü usulde vergiye tabi esnaftan alınan mal veya hizmet için düzenlenen gider pusulasında bedeli ödeyen kişiye veya götürü esnafa % 10 ya da % 5 gelir vergisi kesintisi  yükü gelmekte idi, basit usul şekline dönüşen bu esnaf grubu artık fatura veya perakende satış fişi vereceğinden dolayı bu yük de otomatik olarak ortadan kalkmış olmaktadır.

Bu noktada bazı sorunlar ortaya çıkabilecektir. Eskiden kalma bir alışkanlık veya belge düzenlemek istemeyen basit usule tabi esnaf ben vergiden muaf esnafım diyerek işletme sahiplerine gider pusulası düzenletebilirler. Bu duruma dikkat edilmesi gerekmektedir. Diğer taraftan bahsettiğim böyle bir durumda taraf olarak her iki işletme sahibi de suçlu duruma düşebilecektir. Böylesine olumsuzlukların ortaya çıkmaması için, işletme sahiplerinin yaptırdıkları iş veya aldıkları mal karşılığında karşı tarafın vergi mükellefi olup olmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir. 

Artık sadece vergiden muaf esnaf diye tabir ettiğimiz diğer bir ifade ile vergi kaydı olmayan kişilerden alınan mal ve hizmet için gider pusulası düzenlenebilecek ve düzenlenen gider pusulasında, hizmet alımları için % 10, mal alımları için % 5 gelir vergisi kesintisi ile hesaplanan vergi kesintisi yapılacaktır.

Görüldüğü gibi yıllardır uğraşılan ve siyasi çıkarlar doğrultusunda bir türlü kaldırılamayan götürü vergi mükellefiyetliğinin kalkması ile belge düzeninin kamburu olan işlemler otomatik olarak sisteme girmiş, belge düzeninin oturtulması bakımından önemli bir adım atılmıştır.

Darısı basit usul sisteminin başına. Bu istemin de kalkması kayıt dışının önlenmesine katkı sağlayacaktır.