Ramazan ayının yaklaşması ile sosyal anlamda yardımların çoğaldığını izlemekteyiz. Bir çok işletme yaklaşan ramazan ayı nedeniyle ihtiyaç sahiplerine verilmek üzere yardım hazırlıkları yapmaktadır. İşletmelerin yapacakları bu yardımlara vergi avantajı sağlayacak bir hususu uyarmak istedim. En azından sağlanan avantaj kadar fazla yardımda bulunabilirler diye düşündüm.

2003 Yılında getirilen bir yasal düzenleme ile dernek veya vakıf türündeki iktisadi teşekküllere “gıda bankacılığı” kapsamında faaliyet gösterme olanağı getirilmiştir. Bu yasal düzenlemeden sonra hemen her ilde “gıda bankacılığı” alanında çalışma yapan vakıflar oluşmaya başlamıştır. Vakıfların yada derneklerin bu faaliyeti yerine getirebilmeleri için ise, tüzüklerinde ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yapabileceklerine ilişkin hükümlerin bulunması gerekmektedir. Bununla beraber dernek yada vakfın başka alanlarda faaliyet gösteriyor olmasının, kamuya yararlı dernek yada vergiden muaf vakıf özelliklerinin olması şartı aranmamaktadır.

Gıda bankacılığı faaliyeti gösteren bu vakıflar, işletmelerden yada kişilerden almış oldukları malzemeleri ihtiyaç sahiplerine dağıtmaktadır. Bu vakıflar tarafından ihtiyaç sahipleri ise, vakıf tarafından gerekli tespitler yapılarak belirlenmekte ve gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşılmaktadır.

Vergi mükellefi olan gerçek yada tüzel kişilikteki işletmeler, bu kuruluşlara, gıda, yakacak ve giyim yardımlarını ayni olarak teslim etmek suretiyle vergi matrahlarından gider olarak indirebilecekleri yasal metinde düzenlenmiştir.

Gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek yada vakıflara, gıda, giyim ve yakacak yardımı yapacak işletmeler şu hususlara dikkat etmek zorundadırlar;

•Yapılacak bağışlar şartlı olarak yani ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere yapılması gerekmektedir.

•Yardım yapmak üzere satın aldıkları, gıda, yakacak ve giyim malzemelerinin faturalarını işletmeleri adına düzenlettirilirken fatura muhteviyatı ürün bazında açık olarak yazılmalı ve katma değer vergisi fatura üzerinde ayrıca gösterilmelidir.

•Vakfa veya derneğe bu ürünler teslim edilirken, işletme tarafından alış bedeli üzerinden fatura ve irsaliyesinin düzenlenmelidir.

•Düzenlenen faturada katma değer vergisi hesaplanmamalıdır ve fatura içeriğine,” gıda bankacılığı çerçevesinde ihtiyaç sahiplerine teslim edilmek üzere yardım amaçlıdır, KDV hesaplanmamıştır” ibaresi yazılmalıdır.

•Diğer taraftan ürünleri teslim alan dernek yada vakıftan, ürünlerin teslim alındığına dair bir ayniyat belgesi alınmalıdır.

Bu hususlara uyulması halinde yapılan yardımların bedeli ve alımda ödenen katma değer vergisini işletmeler gider hesaplarına aktarmak suretiyle vergi matrahlarından indirmek suretiyle bir avantaj sağlamış olacaklardır.

İşletmelerimizin yapacakları ayni türden yardımların bu türden kuruluşlar aracılığı ile yapmaları yardımların çoğalması açısından özendirici bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

İlimizde, Türkiye Kızılay Derneği Çorum Şubesi (Kültür Sitesi Giriş Katı- Şube Başkanı:Sedat Canbolat.0(364) 212 67 71-225 51 91)  Çorum Gıda Bankası Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Akkent mh.Gimat 2.sok.No:16-Dernek Başkanı:Mehmet Özdoğan. 0(364) 225 57 00) ve Çorum Belediyesi ve Boğaziçi Vakfı Gıda Bankası (Çepni mh.Aynalı sk.Yunus Emre İş Merkezi- Yetkili Kişi:Kerep Aksoy.Tel: 0(364) 201 02 08), olmak üzere faaliyet gösteren 3 adet gıda bankacılığı derneği bulunmaktadır.