Gelir Vergisi Kanunu’nun 40 ve 89. maddelerinde yapılan değişiklikle Maliye Bakanlığı’nın belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedeli, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin vergi matrahlarının tespitinde indirim olarak dikkate alınabiliyor.
İndirim uygulaması kapsamında gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddeleri bağışının dernek veya vakıflara yapılmış olması gerekiyor. İhtiyacı bulunanlara doğrudan veya başka organizasyonlar aracılığıyla yapılacak yardımlar vergi matrahının tespitinde indirim olarak dikkate alınamıyor.
Bağışı kabul edecek dernek veya vakfın tüzüğünde veya senedinde ihtiyacı bulunanlara gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddeleri yardımı yapabilmesine ilişkin hükümlerin bulunması gerekmekte. Bununla beraber, dernek veya vakfın başka alanlarda da faaliyet gösteriyor olmasının, kamuya yararlı dernek veya vergiden muaf vakıf olup olmamasının indirim uygulaması açısından bir önemi yok.
Yapılacak bağışlar şartlı olarak (bedelsiz olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere) yapılmak zorunda.
Maliye Bakanlığı açıklamalarına göre, indirim konusu yapılacak bağışlar, bağışa konu mal bedeli fatura düzenleme sınırının altında kalsa dahi mutlaka fatura ile belgelendirilmek ve sevk irsaliyesi düzenlenmek zorunda.
Bağışlanan mala ilişkin bilgileri eksiksiz olarak içerecek fatura, bağış yapılan dernek veya vakıf adına düzenlenecektir. Mal bedeli olarak faturada, bağışa konu malın maliyet bedeli (yüklenilen katma değer vergisi hariç tutar) yazılı olacaktır.
Faturada "İhtiyaç sahiplerine yardım şartıyla bağışlandığından KDV hesaplanmamıştır" ibaresinin yer alması zorunludur.
Gelir Vergisi Kanununun 89. maddesinde yapılan düzenleme çerçevesinde, yıllık beyannamede yer alacak gelir vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılacak işlemlerde, bağışı yapan tarafından bir belge düzenlenmesine gerek bulunmamakta olup varsa bağış yapılan malın edinimine ilişkin belgelerin saklanması zorunludur.
Dernek ve vakıflar kendi mevzuatlarının öngördüğü belgeleri düzenleyecek ve bağış yapanlara bir örneğini vereceklerdir.
Ticari faaliyetle uğraşanlarca düzenlenen faturalar dernek ve vakıf tarafından muhafaza edilecektir.
Ticari işletmeye dahil malların bağışlanması durumunda, bu malların maliyet bedeli Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesi çerçevesinde gider kaydedilebilecektir. Bu işlem, faturanın bir yandan gelir bir yandan da gider kaydedilmesi suretiyle gerçekleştirilecektir.
Gıda bankacılığı kapsamında yapılan bağışlar KDV Kanunu’nun 17/2-b maddesine göre katma değer vergisinden de istisna edilmiştir.
KDV Kanunu’nun 30/a ve 32. maddelerine göre, kısmi istisna mahiyetindeki bu teslimlerin bünyesine giren katma değer vergisi tutarının indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır. Söz konusu tutar bağışla birlikte gider olarak dikkate alınabilecektir.
Bağışlanan gıda maddelerinin işletmeye dahil olmaması halinde ise söz konusu malın maliyet bedeli (KDV dahil) Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesi çerçevesinde yıllık beyannamenin bağış ve yardımlara ilişkin bölümüne yazılarak indirim konusu yapılabilmektedir.